Μόλις το 9,6% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για μεταφορές στην ΕΕ προέρχεται από ΑΠΕ

19:03 29/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή), στις μεταφορές που πραγματοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις το 9,6% προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η Σουηδία πρωτοστατεί με ποσοστό 29,2%, η Νορβηγία βρίσκεται στο 23,7% και ακολουθεί η Φινλανδία με 18,8%. Το ποσοστό της Ελλάδας βρίσκεται κάτω από το 5%.

Παράλληλα, η Eurostat αναφέρει πως οι

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ευρώπη περιλαμβάνουν την αιολική, την ηλιακή, την υδροηλεκτρική, την παλιρροιακή ενέργεια, τη γεωθερμική ενέργεια, τις αντλίες θερμότητας, τα βιοκαύσιμα και τα ανανεώσιμα απόβλητα.

Η Νορβηγία πρωτοστατεί με το 75% της ενέργειάς της να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ στην Σουηδία το 66% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στη χώρα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Η Σουηδία βασίζεται κυρίως σε υδροηλεκτρικά, αιολικά, βιοκαύσιμα και αντλίες θερμότητας.

Η Βρετανία βρίσκεται λίγο πάνω από 35%, ενώ με ποσοστό 47,9%, η Φινλανδία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ανανεώσιμης ενέργειας της μέσω υδροηλεκτρικών, αιολικών και βιοκαυσίμων. Η Λετονία (στην τρίτη θέση με 43,3%) εξαρτάται κυρίως από την υδροηλεκτρική. Η Δανία και η Εσθονία (41,6% και 38,5%) βασίζονται στην αιολική ενέργεια και τα βιοκαύσιμα. Τελευταίοι στην λίστα είναι η Ιρλανδία (13,1%), η Μάλτα (13,4%), το Βέλγιο (13,8%) και το Λουξεμβούργο (14,4%), όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 23% με την Ελλάδα να βρίσκεται σχεδόν σε αυτό το ποσοστό.

Keywords
Αναζητήσεις
molis-to-96-tis-energeias-pou-chrisimopoieitai-gia-metafores-stin-ee-proerchetai-apo-ape.htm
Τυχαία Θέματα