Ο Μακρόν επιμένει για στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης στην Ουκρανία

13:13 17/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επιμένει στο ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο εμπλοκής στρατιωτικών δυνάμεων της Δύσης κατά της Ρωσίας στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία. ΗΠΑ και Γερμανία έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να στείλουν δυνάμεις τους στο ουκρανικό μέτωπο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, ο Ε. Μακρόν έδειξε πως «δεν ιδρώνει το αυτί του»,

παρά τις προ ημερών τοποθετήσεις από Ουάσινγκτον και Βερολίνο που έκαναν ξεκάθαρο ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν καμία δουλειά να εμπλακούν στρατιωτικά στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.

«Ίσως, σε κάποια δεδομένη στιγμή – δεν το εύχομαι, δεν θα αναλάμβανα την πρωτοβουλία – θα χρειασθούν επιχειρήσεις επί του πεδίου, όποιες και αν είναι αυτές, κατά των ρωσικών δυνάμεων. Η δύναμη της Γαλλίας είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Η τοποθέτηση του αυτή έγινε μετά την επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, αλλά και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους διαμάχη ανάμεσα σε εκείνον και τον Σολτς.

«Δεν υπήρξε ποτέ διαφωνία ανάμεσα στον καγκελάριο και σε μένα. Υπάρχει ευρεία συμφωνία απόψεων για τους στόχους και την κατάσταση. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ο τρόπος ερμηνείας τους. Η Γερμανία έχει μία στρατηγική κουλτούρα μεγάλης σύνεσης, μη επέμβασης και τηρεί αποστάσεις από τα πυρηνικά. Ένα μοντέλο πολύ διαφορετικό από της Γαλλίας, που διαθέτει πυρηνικά όπλα και έχει διατηρήσει και ενισχύσει έναν επαγγελματικό στρατό».

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί μεγάλη δύναμη και μπορεί να διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά το ΑΕΠ της είναι κατώτερο της Γερμανίας και της Γαλλίας.

«Η Γερμανία δαπανά περισσότερο από την Γαλλία, διαθέτει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, είναι τυχερή. Η Γαλλία μπορεί να κάνει πράγματα που η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει. Δεν πρέπει να αφεθούμε στον εκφοβισμό, δεν έχουμε απέναντί μας μία μεγάλη δύναμη. Η Ρωσία είναι μία μεσαία δύναμη που διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά το ΑΕΠ της είναι πολύ κατώτερο του ΑΕΠ των Ευρωπαίων, κατώτερο της Γερμανίας και της Γαλλίας».

Keywords
Αναζητήσεις
o-makron-epimenei-gia-stratiotiki-ebloki-tis-dysis-stin-oukrania.htm
Τυχαία Θέματα