Ο σαρωτικός ανασχηματισμός έγινε φθινοπωρινό αεράκι και τα κοστούμια γύρισαν στην ντουλάπα

07:20 14/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σε «σκωτσέζικο ντους» εκτυλίχθηκε η χθεσινή για πρωτοκλασάτα στελέχη και εκλεκτούς της γαλάζιας παράταξης, με τους στενότερους εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού να δίνουν το σήμα «καθαίρεσης» ή «διορισμού» υπουργών σε πολύπειρους πολιτικούς συντάκτες, για κάποιους μάλιστα εξ αυτών ακόμα και με ονοματεπώνυμο.

Από το βράδυ της προηγουμένης, τα πολιτικά γραφεία πήραν «φωτιά». Το τηλεοπτικό «μπραντεφέρ», του μέχρι πρότινος ταπεινού υπουργού Πολιτικής Προστασίας, αρχικά προβλημάτισε, αργότερα ξένισε και στο τέλος εξόργισε τους βασιλικότερους του βασιλέως. Το καλό παιδί σήκωσε ανάστημα και

την επομένη μεταλλάχθηκε σε αγνώμονα και καρφί, επισείοντας την αβυσσαλέα μήνιν των «ξεχασμένων».

Τα «κάστανα από τη φωτιά» κλήθηκε να ανασύρει από νωρίς το πρωί της χθεσινής ο εμπειρότερος και ψυχραιμότερος όλων, Υπουργός Επικρατείας, Μαυρουδής Βορίδης. Ούτε λίγο, ούτε πολύ δεν διέκρινε καμία αστοχία ως προς την διαχείριση του πρωτοφανούς φαινομένου που έπληξε την Κεντρική Ελλάδα, όπως επίσης ότι δεν συνέτρεχε ουδείς σοβαρός λόγος που θα έπρεπε να οδηγήσει τον πρωθυπουργό στην καθαίρεση ορισμένων.

«Ενδεχομένως σε μια ερώτηση περί καταλογισμού ευθυνών, υπήρξε και μια απάντηση -την οποίαν την βρίσκω λογική- ότι όλοι αξιολογούνται. Αυτό εξελήφθη από μερίδα των συναδέλφων σας ότι εδώ υπάρχει κρίση αξιολόγησης που θα μας οδηγήσει σε ανασχηματισμό. Και, βάζω στοίχημα ότι σε κάνα δίμηνο – τρίμηνο θα ανοίξουμε τη συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές», δήλωσε με εμφανή σκωπτική διάθεση σε δεύτερη συνέντευξή του σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό, την ίδια μέρα.

Ποιοι «έβγαλαν τα κοστούμια τους» από την ντουλάπα

Όσο ο κ.Βορίδης έστρωνε το «χαλί» της ανακωχής στα τηλεοπτικά δίκτυα, στο Μαξίμου εξακολουθούσαν να «ζυγίζουν» ενδεχόμενα… και μάλιστα με ονοματεπώνυμα. Σύμφωνα με διαρροές η καθαίρεση Κικίλια ήταν αδιαμφισβήτητη, δίνοντας σίγουρο προβάδισμα για αναπλήρωση καθηκόντων, στον πολύπειρο πρώην ΠΡΟ.ΠΟ. και νυν υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Μετά την «καραμπόλα» στον ΕΟΔΥ, έδιναν μάλιστα προαγωγή στην αναπληρώτρια του υπουργείου να καλύψει το κενό του μετακινούμενου υπουργού. Άλλοι πάλι, «αποκάλυπταν» ότι για την θέση του υπουργού Υγείας διερευνούνταν το ενδιαφέρον στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, που έμεινε αρκετό καιρό στον πάγκο και έπρεπε επιτέλους να χρησιμοποιηθεί.

Το «χαρτί» του Θοδωρή Ρουσόπουλου έμελλε τάχιστα να «καεί», άμα τη δημοσιοποίηση του τετ α τετ Πρωθυπουργού – Κικίλια, που επί της ουσίας έβαλε τέλος στην περί ανασχηματισμού σεναριολογία.

«Εσ αύριον τα σπουδαία»

Αργά το απόγευμα κυβερνητικές πηγές διέψευδαν τα περί επικείμενου ανασχηματισμού, αναφέροντας ότι «ούτε πριν αλλά ούτε και μετά τη ΔΕΘ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης» παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί εισηγήσεις και προτάσεις από πολύ στενούς του συνεργάτες.

Παρά την απομείωση του εύρους αρχικά και κατόπιν του ίδιου του ενδεχόμενου ανασχηματισμού, αρκετοί «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» αφήνουν ακόμη ανοικτό ένα μικρό ενδεχόμενο τέλεσης αυτού, αν όχι μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, σίγουρα μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα έχει μετρηθεί η συνδεσιμότητα κυβέρνησης – κοινωνίας.

Πάντως, το ζήτημα ως μείζον ενδεχόμενο έχει κατά πως φαίνεται κλείσει, με το Μαξίμου να επικοινωνεί ότι «αυτό που απασχολεί στον παρόντα χρόνο τον πρωθυπουργό είναι οι δομές και η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας αυτών στην Πολιτική Προστασία και όχι τα πρόσωπα», παραπέμποντας στην επικείμενη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο και στη συνέντευξη τύπου την Κυριακή, στη ΔΕΘ.

Keywords
Αναζητήσεις
o-sarotikos-anaschimatismos-egine-fthinoporino-aeraki-kai-ta-kostoumia-gyrisan-stin-ntoulapa.htm
Τυχαία Θέματα