Οι αγοραστές του ομολόγου της Εθνικής έδειξαν το δρόμο

08:59 21/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ένα δείγμα ότι η αγορά μπορεί και να περίμενε καθυστέρηση από την Moody’s για να αναβαθμίσει τώρα την ελληνική οικονομία και δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία, ήταν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και η μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Τράπεζας χθες.

Εκείνοι δηλαδή στην αγορά, που θα το έβλεπαν ως ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών και πωλήσεις θα έλεγαν «σιγά δεν προσφέρει τίποτα, η Ελλάδα έχει ήδη την επενδυτική βαθμίδα». Οι άλλοι που

ψάχνουν να βρουν να πουν κάτι για πολιτικούς λόγους, λένε κι αυτοί τα δικά τους. Ο οίκος πάλι, πρέπει να δικαιολογήσει την απόφασή του. Πρέπει να πει «προσέχετε και συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις». Η δουλειά του είναι και πρέπει να το πει.

Η αγορά πάλι πρέπει να αποφασίσει με βάση τα στοιχεία. Τι είναι ορθολογικό και αποδοτικό οικονομικά. Πρέπει να βρει την ευκαιρία και να την αδράξει.

Τι έκανε η αγορά χθες; Όρμησε στο νέο ομόλογο της Εθνικής και πρόσφερε υπερτριπλάσια κεφάλαια, σε βαθμό που μείωσε το επιτόκιο σε σχέση με το προηγούμενο ομόλογο κάπου 2,5%. Μετά λέμε για τις μετοχές, όταν οίκοι όπως η Moody’s που εστιάζουν στα χρεόγραφα, δεν επηρέασαν στο ελάχιστο το νέο ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας. Κι ήταν μειωμένης εξασφάλισης, δεν ήταν πρώτης εξοφλητικής προτεραιότητας ομόλογο.

Περισσότεροι από 140 επενδυτές προσέφεραν περίπου 1,8 δισ. ευρώ και οδήγησαν την τελική απόδοση στο 5,875%. Η τελική απόδοση αποτελεί το χαμηλότερο περιθώριο ελληνικού ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης και περισσότερο από το 80% της έκδοσης έγινε ανάρπαστο μεταξύ ξένων επενδυτών. Πάνω από 70% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Η αγορά είχε πωλητές που πήραν τα κέρδη τους κι αυτό είναι όλο. Όμως από ότι φαίνεται δεν φεύγουν ολότελα, αγοράζουν κάτι άλλο. Κι επίσης υπάρχουν κι αυτοί που εισέρχονται, όπως έγινε και με το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας.

Στο εξωτερικό οι αγορές που είχαν υπερβολικές απαιτήσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες, αρχίζουν και προσαρμόζονται. Χθες η Fed, άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα και επανέλαβε την καθοδήγηση για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέχρι 0,75% συνολικά φέτος. Οι αγορές μέχρι πρόσφατα σχεδόν απαιτούσαν έξι ή επτά μειώσεις επιτοκίων από Μάρτιο- Απρίλιο.

Τώρα που έδωσαν το χώρο στη Fed τώρα είναι που υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα για κάποια θετική έκπληξη. Αλλά μέχρι το Μάιο έχουμε χρόνο. Πάντως η αντίδραση της Wall Street ήταν χθες πολύτιμη. Αρχικά ταλάντευση, μεγάλη ταλάντευση, πάνω κάτω οι δείκτες σαν τρελοί, σκέτο καρδιογράφημα για λίγη ώρα. Θύμισε κανονική αγορά μετά από καιρό, έτσι αντιδρούσε πάντα η Wall. Με Greenspan, Bernanke ακόμα και Yellen. Και μετά… Μετά πέταξε για νέο ρεκόρ.

Γιατί και η αγορά έχει την απάντηση σε αυτό το παιχνίδι. Αν υπάρχει ακόμα πληθωριστικός κίνδυνος, τότε οι μετοχές αξίζουν περισσότερο.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-agorastes-tou-omologou-tis-ethnikis-edeixan-to-dromo.htm
Τυχαία Θέματα