Οι «εν θερμώ» δημοσκοπήσεις, η πραγματική εικόνα και οι επικείμενες εκλογές

06:46 11/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Μεγάλη συζήτηση έχει «ανοίξει» αναφορικά με τον χρόνο που επέλεξαν δημοσκοπικές εταιρείες και κανάλια, να παρουσιάσουν νέες δημοσκοπήσεις.

Από την μια πλευρά υπάρχει η άποψη πως δεν θα έπρεπε, λίγες ημέρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, να διεξαχθούν σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, καθώς η τραγωδία είναι «νωπή» και δεν αποτυπώνονται οι πραγματικές προθέσεις των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι καλώς πραγματοποιούνται τώρα δημοσκοπήσεις,

διότι επιβάλλεται να καταγραφεί η άποψη των πολιτών λίγες ημέρες μετά από ένα τραγικό γεγονός.

Με μια πρώτη ματιά και οι δύο απόψεις κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Η πολιτική όμως, πραγματικότητα είναι μια και έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Όπως υπογραμμίζουν ανεξάρτητοι πολιτικοί αναλυτές στην στήλη μας, «η πραγματική εικόνα θα καταγραφεί μετά που θα καθίσει η σκόνη από το τρομερό δυστύχημα, όταν περάσει η οργή και οι πολίτες αρχίσουν να σκέπτονται ψύχραιμα».

Και αν θέλουμε να προσεγγίσουμε ρεαλιστικά την όλη υπόθεση, αυτό συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία ανάλογων περιπτώσεων στο παρελθόν.

Διαφορετικά αντιδρούν οι πολίτες λίγες ημέρες μετά από ένα σοβαρό περιστατικό και εντελώς διαφορετικά, όταν έχει περάσει ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, λίγες ημέρες μετά το «θερμό» επεισόδιο στα Ίμια και τον άδικο χαμό των τριών πιλότων του πολεμικού ελικοπτέρου, το ΠΑΣΟΚ έχανε πάνω από δέκα μονάδες, τις οποίες ανέκτησε μετά από μερικούς μήνες.

Το ίδιο συνέβη τόσο με το ναυάγιο του Σάμινα στα ανοικτά της Πάρου τον Σεπτέμβριο του 2000, όσο και με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο το 2007, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Επομένως, η αντίδραση των πολιτών λίγο πριν από τις πρώτες εκλογές του Μαΐου, αναμένεται να είναι διαφορετική και πολύ περισσότερο στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, που αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Να σημειωθεί πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης μας, πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν κινείται πολιτικά με γνώμονα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αλλά με μοναδικό στόχο να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του δυστυχήματος και να αποκατασταθεί το συντομότερο, η ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

«Ο πρωθυπουργός δεν ασχολείται είτε με τις δημοσκοπήσεις, είτε με τις εκλογές, αλλά μόνο με το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη», είπε χαρακτηριστικά, πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου στη στήλη μας.

Επίσης, ιδιαίτερη συζήτηση έχει προκαλέσει το γεγονός πως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δεν κερδίζουν το παραμικρό από την πτώση των ποσοστών της ΝΔ, αντίθετα παρουσιάζουν μικρές απώλειες σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Ο χρόνος θα δείξει ποια είναι η πραγματικότητα…

Keywords
Τυχαία Θέματα