Π. Μαρινάκης: Στόχος της Κυβέρνησης η αύξηση των εισοδημάτων

16:08 2/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ένα από τα αιχμηρά ζητήματα στη ατζέντα των νομοσχεδίων του 2024 είναι η αύξηση εισοδημάτων και τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο κυβερνητικός στέλεχος Π.Μαρινάκης αναφέρει πως, τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, η επιστολική ψήφος, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν και για το 2024. Τονίζει πως, η οικονομική μας πολιτική

έχει στόχο την αύξηση των εισοδημάτων. 

Συγκεκριμένα δηλώνει ότι, για να αποκομίσει η χώρα πολλαπλά οφέλη στη μείωση της ακρίβειας συνδράμουν τρείς σημαντικοί άξονες, όπως είναι, οι αυξήσεις στα εισοδήματα, οι έλεγχοι που φέρνουν πολύ μεγάλα πρόστιμα και τα έκτακτα μέτρα, όπως το «Καλάθι του νοικοκυριού» και η «μόνιμη μείωση τιμής», όπως δηλώνει δεν προβλέπει μεταβολές στις αυξημένες τιμές των προϊόντων.

«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξήσεις στα εισοδήματα, που είναι ο καλύτερος τρόπος να μειωθούν οι συνέπειες της ακρίβειας». 

Επιπλέον, αναφέρει πως θα βλέπουμε εντατικούς ελέγχους με πολύ μεγάλα πρόστιμα, όπου παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας ή φαινόμενα πλασματικών εκπτώσεων ή παραβίασης όλων των διατάξεων,  επίσης θα λαμβάνονται όλα τα αναγκαία έκτακτα μέτρα, όπως είναι αυτά τα οποία τρέχουν.

Παράλληλα, παρατηρεί σχετικά με τον δύσκολο δείκτη του πληθωρισμού τροφίμων «είμαστε λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Αυτή η εικόνα αποτυπώνει το γεγονός ότι, η χώρα βιώνει πολύ περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις ομάδες πληθυσμού με μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη. 

Σχετικά με τις επιχειρήσεις που επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ

Ο Π.Μαρινάκης αναφέρει: «για τις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί πρόστιμα,  οι τιμές έχουν πέσει έως και 25%.

Η ΔΙΜΕΑ ελέγχει τις τιμές αυτές στις επιχειρήσεις που επιβαρύνθηκαν με πρόστιμα. «Σε πάνω από 23.000 ελέγχους, που έγιναν το 2023 επιβλήθηκαν περίπου 2.500 – 3.000 πρόστιμα. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των εταιριών και με βάση τα προϊόντα τα οποία πουλάνε, δεν παρανομούν. Πλέον έχουμε μια ελεγκτική Υπηρεσία – το κράτος, δηλαδή, δια της ελεγκτικής του Υπηρεσίας – που βρίσκει αυτές τις περιπτώσεις και επιβάλλει τα πρόστιμα προς όφελος των καταναλωτών». 

Για το γεγονός που η Ελλάδα δεν μειώνει την τιμή στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, ως παράδειγμα φέρνει την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Ισπανίας για το διπλασιασμό του φόρου στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο στην Ισπανία με στόχο να πάει στο 21% από 5% που το είχε μειώσει, διότι δεν απέδωσε η προηγουμένη πολιτική στη μείωση της τιμής.

Στην Ελλάδα η τιμή ήταν και παραμένει 6% και μάλιστα μια σειρά από άλλους φορολογικούς συντελεστές για την οποία είχε σημειωθεί μια προσωρινή μείωση στις μεταφορές, στον κινηματογράφο, σε μια σειρά από αγαθά που σχετίζονται με την υγεία, μια σειρά από προσωρινές μειώσεις ΦΠΑ, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μόνιμη μείωση τους, όμως ως ένα οδηγός για το 2024 είναι πολύ σημαντικό «να το κοστολογούμε και να μην προσπαθούμε να είμαστε προσωρινά ευχάριστοι, αλλά να μπορούμε αυτό που θα πούμε να το εφαρμόσουμε και στην πράξη να το βιώσουν οι πολίτες, παρά τις δυσκολίες που καθημερινά υπάρχουν»

Σχετικά με την αισχροκέρδεια  σχολιάζει πως, «η αισχροκέρδεια δεν εμφανίστηκε μαζί με την πληθωριστική κρίση, προϋπήρχε. Για παράδειγμα, η προηγούμενη από εμάς Κυβέρνηση, πριν το ΄19, δεν είχε συστήσει μια υπηρεσία, όπως είναι ΔΙΜΕΑ, αλλά να πούμε και κάτι: πολλά πράγματα φαίνεται ότι τα βλέπουμε εν κινήσει, ότι πρέπει ν’ αλλάξουν και να διορθωθούν».

Στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών και ιδιαίτερα στο θέμα της τεκνοποίησης:

«Το νομοσχέδιο εισάγεται στο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζεται η περαιτέρω προώθησή του σε επίπεδο δημόσιας διαβούλευσης και η ψήφισή του.  Ένα εκ των νομοσχεδίων που θα ψηφιστεί, όπως έχει δηλώσει δημοσίως ο Πρωθυπουργός, είναι και αυτό που αφορά στην ισότητα στο γάμο». Παράλληλα σχολιάζει ότι, «ο Πρωθυπουργός δεν νομοθετεί με ορίζοντα ή πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, δεν νομοθετεί με βάση το πολιτικό κόστος και δεν νομοθετεί με βάση το προσωρινό όφελος».

Keywords
Αναζητήσεις
p-marinakis-stochos-tis-kyvernisis-i-afxisi-ton-eisodimaton.htm
Τυχαία Θέματα