Πάνω από 260 εκατ. ευρώ σε πληγέντες από φυσική καταστροφή τα τελευταία 3 χρόνια

15:30 20/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα με θέμα «Κλιματική κρίση, φυσικές καταστροφές και κρατική αρωγή» που πραγματοποιείται στον δήμο Πρεσπών, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, στάθηκε στα μεγάλα χρηματικά ποσά που έχουν δοθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές.

«Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν διατεθεί 260 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 61.000 δικαιούχους μετά από κάποια φυσική καταστροφή. Είναι η πρώτη φορά που δίδονται χρήματα σε τέτοιο και τα τελευταία 30 χρόνια αν

και είχαμε φυσικές καταστροφές στην χώρα εν τούτοις δεν υπήρξαν αποζημιώσεις σε αυτό το επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ. Τριαντόπουλος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «απαρχαιωμένο» το θεσμικό πλαίσιο που περιγράφει θέματα κρατικής αρωγής σε καταστροφές κατοικιών από φαινόμενα σεισμών και άλλων φαινομένων, όπως ανέφερε είναι από το 1973, ενώ απευθυνόμενος στο δήμαρχο Πρεσπών, Γιώργο Στεργίου, δεσμεύτηκε για το ότι «θα το αλλάξουμε προκειμένου να λυθούν και ορισμένες εκκρεμότητες κρατικής αρωγής σε ιδιοκτήτες κατοικιών στην Πρέσπα» που έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του 1996.

Ο υπουργός στάθηκε στη δυσκαμψία του συστήματος κρατικής αρωγής που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα μια απόφαση αποζημίωσης μιας επιχείρησης για το 30% της ζημιάς που είχε πάθει από φυσική καταστροφή χρειαζόταν 5 χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών με εμπλοκή τεσσάρων υπουργείων και με προϋπόθεση όταν θα έφτανε η στιγμή της αποζημίωσης, η επιχείρηση έπρεπε να είναι σε λειτουργία, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό το αλλάξαμε με τις νέες πολιτικές που εφαρμόζουμε».

Σύμφωνα με τον Χρήστο Τριαντόπουλος θα πρέπει οι πολίτες να αποκτήσουν την κουλτούρα της ιδιωτικής ασφάλισης, προκειμένου να αρχίσουν να νιώθουν πιο ασφαλείς απέναντι στις φυσικές καταστροφές. «Δεν υπάρχει η κουλτούρα της ιδιωτικής ασφάλισης κατοικίας η επιχείρησης από καταστροφικά φαινόμενα. Το βήμα που θα πρέπει να κάνει η κοινωνία σταδιακά προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητο και μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης θα προσφέρει την δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να νοιώθουν πιο ασφαλείς απέναντι στις φυσικές καταστροφές»

Keywords
Αναζητήσεις
pano-apo-260-ekat-evro-se-pligentes-apo-fysiki-katastrofi-ta-teleftaia-3-chronia.htm
Τυχαία Θέματα