Πρωινό σχόλιο: Στο ΧΑ οι ταύροι παρκάρισαν και αναμένουν στη Wall Street ξεσάλωσαν

08:35 15/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μία μικρή πλάγια κίνηση είναι, για την ώρα τουλάχιστον. Οι δείκτες και οι τιμές είναι σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά τους και η αγορά παίρνει μία ανάσα για να μην υπερθερμανθούν και κάποιες τιμές. Ακόμα και η όποια κατοχύρωση κερδών δε λέει πολλά. Αντίθετα…

Ήμασταν έτοιμοι να μπούμε σε φάση ταύρου, αλλά οι ισχυροί παίκτες αποφάσισαν ότι ήταν ώρα για τσάι. Ή μάλλον χαμομήλι, το οποίο σερβιρίστηκε πάραυτα και ξενέρωσε την αγορά. Οι ταύροι παρκάρισαν πίσω και αναμένουν.

Πραγματικά ώρες –ώρες αυτό το ΧΑ, δε μοιάζει με αγορά. Με κομπρέσα μοιάζει. Αλλά τουλάχιστον οι κομπρέσες είναι ασφαλείς. Οι φούσκες όμως όχι. Κι όταν σκάνε είναι επικίνδυνες, οπότε καλύτερα έτσι. Σιγά και μετρημένα κι όχι και πολύ-πολύ ψηλά, γιατί όσο πιο ψηλά τόσο χειρότερη είναι η πτώση.

Στη Wall Street, πάντως δεν φοβούνται τον πληθωρισμό όπως φαίνεται. Αναμένουν μικρή πτώση στο 3,4% από 3,5% το Μάιο και πτώση του δομικού πληθωρισμού στο 3,6% από 3,8%. Ο Πάουελ της Fed ήταν πολύ συγκρατημένος, αλλά απέκλεισε άνοδο των επιτοκίων. Άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν οι Αμερικανοί τη μείωση των επιτοκίων, αλλά από τα συμφραζόμενα μάλλον περιμένει κι αυτός πτώση του πληθωρισμού, με τα στοιχεία να αναμένονται σήμερα.

Με αυτά η Wall Street επέστρεψε στις ανοδικές συνεδριάσεις και ο Nasdaq σημείωσε και νέα ιστορικά υψηλά, καθώς η τεχνολογία όχι μόνον δεν έχει πει την τελευταία λέξη, αλλά οι εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι συγκλονιστικές.

Όμως μαζί με αυτά που έχουν ουσία και ανεβάζουν τη Wall Street βλέπουμε και σε διάφορες γωνιές ένα σωρό φούσκες. Είναι σημάδι πληθωρισμού και υπερθέρμανσης και φούσκας ή όχι αυτή τη περίπτωση της GameStop ή όχι; Δεν ξέρει κανείς ποιόν να ξεφωνήσει περισσότερο. Αυτού που έψαχναν ένα σύνθημα ακόμα και με την μορφή ενός σκίτσου για να αγοράσουν μετοχές, ή με τους ανόητους σορτάκηδες, που νομίζουν ότι θα βγάλουν λεφτά χτυπώντας ένα ζόμπι;

Δεν έχουν μάθει ούτε αυτοί το μάθημά τους από το 2008, όταν από την κατάρρευση της Lehman δεν πληρώθηκαν. Τι να πληρωθείς από εταιρία που καταρρέει; Σημάδι φούσκας είναι όλα τα memes και το μεγαλύτερο από όλα είναι σε μία σειρά από  cryptos που δεν κάνουν τίποτα και δεν έχουν καμιά χρησιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα