Τα απλήρωτα δάνεια για ακίνητα χτυπάνε «καμπανάκια» στις τράπεζες όλου του κόσμου

19:26 14/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Morningstar DBRS υπογραμμίζει ότι ο τραπεζικός τομέας σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο λόγω του ύψους των απλήρωτων δανείων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reuters, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων οδηγεί σε όλο και περισσότερα «κανόνια» από όσους δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού και η απότομη πτώση της ζήτησης για χώρους γραφείων, καθώς όλο και περισσότεροι εργάζονται από το σπίτι, έχει

πλήξει τους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων.

Μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Wells Fargo και της JPMorgan στις Ηνωμένες Πολιτείες και της Deutsche Bank στη Γερμανία, έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερα αποθεματικά, για να καλύψουν πιθανές απώλειες  από την έκθεσή τους σε δάνεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Nicola De Caro του Morningstar DBRS, υπογράμμισε πως δεδομένης της αναταραχής που δημιουργήθηκε στην αγορά την άνοιξη του 2023, οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.

«Κατά την άποψη μας, πολλές τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε ορισμένες αναθεωρήσεις προς τα κάτω σχετικά με αποτιμήσεις ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό ενδέχεται να υποστούν υψηλότερες προβλέψεις και απώλειες δανείων. Δεδομένης της ανανεωμένης πίεσης στην αγορά μετά την τραπεζική αναταραχή της περασμένης άνοιξης, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τυχόν πιθανές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα των καταθετών στις τράπεζες».

Keywords
Αναζητήσεις
ta-aplirota-daneia-gia-akinita-chtypane-kabanakia-stis-trapezes-olou-tou-kosmou.htm
Τυχαία Θέματα