Ταυτόχρονη η έκδοση κύριων – επικουρικών και εφάπαξ από το 2024

13:05 30/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Μετά τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και την ενσωμάτωση όλων των μητρώων των Ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ το Υπουργείο Εργασίας πλησιάζει περισσότερο στον στόχο της έκδοσης των κύριων συντάξεων σε έναν μήνα.

Ταυτόχρονη έκδοση

Με την έκδοση των κύριων συντάξεων, θα «έρχονται» και οι επικουρικές και τα εφάπαξ. Ως προς τον ορίζοντα χρόνου που αναμένεται η επικράτηση αυτής της νέας συνθήκης, στόχος είναι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στις αρχές του 2024, κάτι που αρχικώς κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά όσους

έχουν ένα μόνο ταμείο, ενώ θα ακολουθήσουν οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση.

Στην παρούσα φάση, οι αναμονές για τις κύριες συντάξεις ανέρχονται σε περίπου 30.000, για τις επικουρικές συντάξεις σε 50.000 (ενώ προηγουμένως ήταν πάνω από 103.000) και για τα εφάπαξ σε 10.000.

Προσωρινές αγκυλώσεις

Οι προβληματισμοί για τα εφάπαξ συντάξεις σε σχέση με τη διαδοχική ασφάλιση ξεπερνιούνται με μια τροπολογία που θα χρησιμοποιεί την 15ετία ως βάση υπολογισμού και τα ένσημα που θα καταγράφονται από το σύστημα.

Η καθυστέρηση θα αφορά κατά το μάλλον κυρίως τις διεθνείς συντάξεις, όσες είναι 16.500 περίπου συνολικά, διότι απαιτούν έλεγχο και πληροφορίες από αρχές και ταμεία στο εξωτερικό.

Οι αναμονές για τις κύριες συντάξεις ανέρχονται σε περίπου 30.000, οι επικουρικές συντάξεις σε 50.000 (ενώ προηγουμένως ήταν πάνω από 103.000) και τα εφάπαξ σε 10.000.

Βάσει των σημερινών δεδομένων, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει σχεδόν εξαλειφθεί το στοκ των συντάξεων και θα έχουν καταβληθεί πάνω από το μισό των επικουρικών και των εφάπαξ. Και αυτό παρά την αύξηση των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση που εκτιμάται να ξεπεράσουν τις 200.000.

Τα δύο μέτρα που αφορούν τις εκδόσειςΜια διάταξη που προβλέπει την αυτόματη εκκαθάριση του μητρώου των ασφαλισμένων στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των επικουρικών. Δεύτερον,μια νέα διάταξη που θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με γρήγορη διαδικασία, με την ελάχιστη περίοδο υπολογισμού να είναι 15 χρόνια (4.500 ένσημα), είτε σε έναν οργανισμό είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που ισχύει μόνο για τον πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι δύο αυτές διατάξεις αναμένεται να επιταχύνουν την έκδοση των επικουρικών συντάξεων, καθώς το 50% του στοκ των εκκρεμοτήτων θα εκκαθαριστεί σε περίπου 30 ημέρες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.

 
Keywords
Αναζητήσεις
taftochroni-i-ekdosi-kyrion--epikourikon-kai-efapax-apo-to-2024.htm
Τυχαία Θέματα