Το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια νέα εποχή

08:26 26/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Δεκαέξι συνεδριάσεις πάνω από τις 1.380 μονάδες έχει συμπληρώσει ο Γενικός Δείκτης και οκτώ συνεδριάσεις πάνω από τις 1400 μονάδες. Το υψηλότερο σημείο που έκλεισε ήταν οι 1.424,35 μονάδες κι ακολούθησαν τρία κλεισίματα χαμηλότερα.

Μετά από μερικές συναρπαστικές συνεδριάσεις, που οι συναλλαγές ήταν αυξημένες και η αγορά είχε ανοδικό τέμπο, επιστρέψαμε σε πιο μέτριους ρυθμούς. Ο τζίρος και οι όγκοι συναλλαγών είναι μικρότεροι, αλλά παραμένουν αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι και με τα επίπεδα πριν το placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας,

που ήταν το σημείο αλλαγής επιπέδου της αγοράς. Μικρό είναι και το εύρος των τιμών στο οποίο κινούμαστε.

Στη Wall Street κινήθηκαν με αρκετές μέρες διαφοράς από το ΧΑ στην αρχή της χρονιάς, αλλά όταν πήραν μπροστά δεν έδειξαν κανένα δισταγμό να προχωρήσουν με συνεχή νέα υψηλά. Αντίθετα το ΧΑ κάνει φανερά, συντήρηση δυνάμεων, αναμένοντας το μεγάλο γεγονός που είναι μετά την εισαγωγή του ΔΑΑ η διάθεση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Με αυτά, το ΧΑ θα συμπληρώσει ένα καρέ διάθεσης μετοχών του δημοσίου στις 4 συστημικές τράπεζες και μία μεγάλη εισαγωγή εταιρίας στο ΧΑ με παράλληλη διάθεση μετοχών για το ΔΑΑ, που έχει επίσης ιστορικό χαρακτήρα επαναφοράς, της ελληνικής οικονομίας και του Χρηματιστηρίου ειδικότερα σε καλύτερες ημέρες.

Είναι επαναφορά αλλά είναι και μία νέα αρχή, σε μία νέα εποχή. Σε αυτή τη νέα εποχή που ήρθε μετά από πολλές δυσκολίες και θυσίες σε όλα τα επίπεδα, θα πρέπει να είμαστε σοφότεροι και να θυμόμαστε τα μαθήματα του παρελθόντος, σε επίπεδο επενδυτικό και μετοχικό, αλλά και ευρύτερα, για να περιφρουρούμε καλύτερα αυτό που έχουμε και να χτίζουμε σε πιο στέρεες βάσεις.

Και ίσως, παρά τη γκρίνια των ανυπόμονων ταύρων αυτό κάνει τώρα το ΧΑ με τη στάση αναμονής που επιδεικνύει. Η αναμενόμενη είσοδος φρέσκων κεφαλαίων από Έλληνες και ξένους επενδυτές στην Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη απελευθερώσει κεφάλαια από άλλες μετοχές και παρατηρούμε εναλλαγές θέσεων κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Όταν αυτή διαδικασία ολοκληρωθεί, η αγορά θα έχει μεγαλύτερες δυνάμεις για να δοκιμάσει υψηλότερα.

Εκείνο που ξεχωρίζει το ΧΑ από τις άλλες αγορές, είναι ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι εισηγμένες επιχειρήσεις του, είναι σε ανοδική φάση βελτίωσης, ενώ αντίθετα άλλες αγορές έχουν μεγάλα καύσιμα προς ανάλωση, αλλά το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι σε στασιμότητα.

Με μία εξαίρεση όμως που εξηγεί και το ράλι των επτά στην αγορά της Νέας Υόρκης. Οι ΗΠΑ, είναι σε μία πολύ μεγάλη τεχνολογική πρωτοπορία στην Τεχνητή Νοημοσύνη και με πολύ μεγάλη απόσταση συνολικά από τον ανταγωνισμό. Υπάρχει κι αυτό μαζί με την υπερβολή. Οι Microsoft, Apple Google, Amazon, Tesla, έφεραν ήδη επανάσταση και άλλαξαν τα δεδομένα. Είναι πολλά τα χρόνια επιτυχιών που έχουν πίσω τους, έχουν αλλάξει ήδη τον κόσμο. Δεν έφεραν κάτι που πέθανε με το σκάσιμο μίας φούσκας. Δημιούργησαν μία νέα οικονομία, η οποία μεγαλώνει και εξελίσσεται συνεχώς.

Keywords
Αναζητήσεις
to-chrimatistirio-athinon-se-mia-nea-epochi.htm
Τυχαία Θέματα