«ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ» Η …ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ

09:30 1/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Μέσω… δορυφόρου θα εντοπίζουν οι Έλληνες φορολογούμενοι τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν την κατάλληλη υποδομή για χρήση της περιβόητης φορο-κάρτας. Με την συνδρομή της τεχνολογίας κάθε πολίτης θα μπορεί να βρίσκει το ακριβές «στίγμα» των καταστημάτων, στα οποία γίνεται δεκτή η φοροκάρτα.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Από αύριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ειδική ιστοσελίδα που μέσω δορυφόρου θα «εντοπίζει» για λογαριασμό των πολιτών τις 27.000 επιχειρήσεις σε κάθε γειτονιά που έχουν την απαραίτητη υποδομή

για να υποδεχτούν όσους θέλουν να κάνουν τις συναλλαγές τους χρησιμοποιώντας την κάρτα αποδείξεων.

Κάνοντας «κλικ» στον σχετικό σύνδεσμο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (http://www.gsis.gr/karta/pinakas.html) ο καθένας μπορεί ήδη να βρει ποιες επιχειρήσεις στη γειτονιά του δέχονται την φοροκάρτα, με βάση το γεωγραφικό διαμέρισμα και τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται.

Σε λειτουργία όμως θα τεθούν από αύριο –καλώς εχόντων των πραγμάτων- και δύο ακόμη ιστοσελίδες, που θα οδηγούν βήμα-βήμα τον κάθε ενδιαφερόμενο μέσω του υπολογιστή του, στα καταστήματα όπου μπορεί να δώσει την κάρτα αποδείξεων του.
Η μία θα αποτυπώνει στον δορυφορικό χάρτη (με ακρίβεια οικοδομικού τετραγώνου) τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα της Αττικής (http://www.gsis.gr/karta/athens.html) και η δεύτερη τα καταστήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα (http://www.gsis.gr/karta/rest.html) όπου μπορεί ο καταναλωτής να «αξιοποιήσει» την φοροκάρτα του.

Ήδη έχουν μπει στο σύστημα περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις, οι οποίες σύντομα θα απεικονίζονται και στους δορυφορικούς χάρτες.

Πρόκειται για προσπάθεια της ΓΓΠΣ να κεντρίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών να προμηθευτούν την κάρτα. Τουλάχιστον σε επίπεδο επιχειρήσεων το εγχείρημα φαίνεται να «ξεμπλοκάρει», καθώς ολοένα και λιγότερες προβάλλουν δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου, ενώ ήδη έχουν περαστεί συναλλαγές 4 εκατ. ευρώ, μέσω της κάρτας αποδείξεων.
Άλλωστε η χρήση της φοροκάρτας για τον επαγγελματία μοιάζει εύκολη δεδομένου ότι απλά αρκεί να περάσει την κάρτα από το μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών POS που χρησιμοποιούν και για τις πιστωτικές, και στη συνέχεια να πληκτρολογήσει το ποσό της απόδειξης.

Η κάρτα έχει σκοπό να «συγκεντρώσει» ηλεκτρονικά όλες τις αποδείξεις συναλλαγών της χρονιάς, για να μην χρειάζεται ο φορολογούμενος να πνίγεται στο «χαρτομάνι» όταν θα υποβάλει την φορολογική του δήλωση.

Σύμφωνα πάντως με τις νέες οδηγίες που έδωσε το υπουργείο, οι καταστηματάρχες θα πρέπει να σφραγίζουν τις αποδείξεις λιανικής πώλησης για τις οποίες γίνεται χρήση της φοροκάρτας, ώστε να μην μπορεί κάποιος άλλος να τις χρησιμοποιεί για «δεύτερη» φορά ως αποδείξεις που απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει φόρο.

Η ανταπόκριση των πολιτών στην φορο-κάρτα παραμένει χαμηλή. Μέχρι τις 24/4/2012 , είχαν ενεργοποιηθεί 54.381 κάρτες αποδείξεων ( 33.142μέσω SMS και 21.239 μέσω TAXISn

Keywords
Τυχαία Θέματα