Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση για τα Ναυπηγεία

Η ικανοποίηση όμως, δεν σταματά στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Αντίθετα, επεκτείνεται στην συζήτηση που προηγήθηκε, τους «χαμηλούς τόνους» που κράτησαν στις ομιλίες του οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Παναγιώτης Λαφαζάνης, την στάση της κυβέρνησης –εδώ η ικανοποίηση «επικυρώθηκε» και σε συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο

Βενιζέλο λίγο μετά την ψηφοφορία- αλλά και η «μονομαχία» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, καθώς εκτιμούν ότι η επικράτηση του πρώτου ήταν ξεκάθαρη.

Πέραν από το γεγονός ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπήκε στη διαδικασία να εξηγήσει για πρώτη φορά στους πολίτες πόσο περίπλοκη είναι αυτή η διαδικασία», όπως λένε, αλλά και να καταστήσει σαφές στην αντιπολίτευση ότι δεν υπάρχει σύμβαση του 2010, αλλά μόνο νόμος του κράτους που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, στο ΠΑΣΟΚ αναδεικνύουν τρία σημεία της ομιλίας Βενιζέλου. Τα θεωρούν άλλωστε σημεία-«κλειδιά» στην τεκμηρίωση της κατηγορίας τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εφάπτεται με συμφέροντα» που πράττουν κατά του Δημοσίου.

Πρώτον, αναφέρονται στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο των ναυπηγείων Σαλαμίνας κ.Ταβουλάρη, που «κατήγγειλε τον Σκαραμαγκά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αποδέκτη παράνομων κρατικών ενισχύσεων», όπως είπε ο κ.Βενιζέλος, οδηγώντας την Κομισιόν στον καταλογισμό των κρατικών ενισχύσεων. Ακολούθησε πρόταση για αποκλεισμό του Σκαραμαγκά για 10 χρόνια από εμπορικές δραστηριότητες, επιστροφή 25 εκατομμυριών και διαχωρισμό στοιχείων που δεν χρειάζονται για στρατιωτικές εργασίες, διαπραγμάτευση και εμπλοκή που οδήγησε στην καταγγελία των συμβάσεων με το ελληνικό δημόσιο στις 21 Σεπτεμβρίου 2009. Στο ΠΑΣΟΚ μιλούν στο παρασκήνιο για «σχέσεις του κ.Ταβουλάρη με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Δεύτερον, αναδεικνύουν την αναφορά Βενιζέλου στον απόστρατο αξιωματικό της Αεροπορίας Ιωάννη Ταφύλλη, υποψήφιο βουλευτή Γρεβενών με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνο του Τομέα Άμυνας και έναν εκ των οποίων συνόδευσαν τον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. «Είναι άνθρωπος με μακρά δραστηριότητα στο χώρο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Και έχει πολύ μεγάλη αντιδικία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διότι έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε διάφορες εταιρείες, οι οποίες ετοίμαζαν ένα λογισμικό για την αεροπορία», είπε ο κ.Βενιζέλος, κατηγορώντας τον κ.Τσίπρα ότι εξυπηρετεί «οφσετάδες», «επαγγελματίες των αντισταθμιστικών ωφελημάτων». Μετά το πέρας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας χθες, μάλιστα, στο ΠΑΣΟΚ σημείωναν με νόημα την «μη στήριξη» του Αλέξη Τσίπρα στον συνεργάτη του, όπως ερμήνευσαν την «πρόσκληση» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον κ.Βενιζέλο, αν έχει στοιχεία να τα καταθέσει εκεί που πρέπει, σημειώνοντας ότι «ο κ.Ταφύλλης θα υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Τρίτον, επιμένουν στην αναφορά Βενιζέλου σε ένα έγγραφο που έφερε στο φως το «Κουτί της Πανδώρας», χαρακτηρίζοντας στο παρασκήνιο τον ιδιοκτήτη του Κώστα Βαξεβάνη ως «άτυπο γραφείο Τύπου του Αλέξη Τσίπρα». Το έγγραφο εστάλη το 1999 από την εταιρεία Brawn & Root που κατά τον κ.Βενιζέλο ασκούσε το management του Σκαραμαγκά στους Υπουργούς Ανάπτυξης, Αμύνης και Οικονομικών ενημερώνοντάς τους ότι υπήρχε μία αμερικανική εταιρεία, η Pratt & Whitney, που ενδιαφερόταν να παραγγείλει δύο κοντέινερ στο Σκαραμαγκά, καταλήγοντας ότι «υπό την προϋπόθεση επιβεβαίωσης τιμής, η εταιρεία Pratt and Whitney θα μας αναθέσει το έργο, ασχέτως εάν της ανατεθούν αμυντικά έργα» και θέλοντας σύμφωνα με τους συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να φανεί ότι υπήρχε καλύτερη πρόταση από αυτή που προτιμήθηκε τελικά. Σημειώνοντας ότι αυτή είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τους κινητήρες των F16 και πως το 1999 ήταν ανοιχτός ο ανταγωνισμός για την επιλογή τύπου αεροσκάφους τέταρτης γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας μεταξύ του F16 και του F18, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι «έχουμε ανοιχτές συμβάσεις αυτή τη στιγμή πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για ανεκτέλεστα τμήματα της κύριας σύμβασης και για ανεξέλεγκτα αντισταθμιστικά». Ειδικά για τα ανεξέλεγκτα αντισταθμιστικά, δε, παρατήρισε ότι εκ μέρους της εταιρίας αρνούνται να εκτελέσουν ναυπηγικό έργο 150 εκατομμυρίων δολαρίων στο Σκαραμαγκά, με αποτέλεσμα ο Σκαραμαγκάς να έχει προσφύγει με αγωγή στη Δικαιοσύνη κατά της εταιρείας αυτής!

Κατόπιν τούτων, στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τροφοδοτεί με επιχειρήματα τους αντιδίκους της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κόντρα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά τελείωσε χθες…

Keywords
Τυχαία Θέματα