Alpha Bank: Με την ανακεφαλαιοποίηση αλλάζουν οι μετοχικές συνθέσεις

Αναμφισβήτητη συμβολή στην προσπάθεια της Ελλάδος για έξοδο από τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση της ιστορίας της χαρακτηρίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, ενώ σχολιάζει ότι «η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών καθώς αλλάζουν οι μετοχικές συνθέσεις».Σύμφωνα με την

Alpha Bank, οι τράπεζες κρατικοποιηθούν είτε όχι, το Μνημόνιο επιβάλλει τον διορισμό επιτρόπων, υπό την μορφή διεθνών ελεγκτικών ή συμβουλευτικών εταιριών, που θα επιφορτισθούν in situ με το έργο της επίβλεψης όσον αφορά την υλοποίηση των προγραμμάτων εξυγίανσης των τραπεζών με εφαρμογή των αρχών της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, και την διασφάλιση της χρήσης αποκλειστικά και μόνο ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στις επιχειρηματικές αποφάσεις των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η παρουσία των επιτρόπων ως παρατηρητών στην Εκτελεστική Επιτροπή και στις Επιτροπές Διαχείρισης Κινδύνων και Εσωτερικού Ελέγχου. Ταυτόχρονα, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος καλείται να διατυπώσει ένα πλαίσιο συνεννόησης με τις τράπεζες ώστε να διασφαλισθεί ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, “με την συνδρομή της κοινοτικής αλληλεγγύης, η έξοδος από την κρίση ενισχύεται σημαντικά, χωρίς να υποστεί η χώρα μας την αιώνια ρετσινιά του «μπαταχτσή», ο οποίος επιζητεί και δέχεται ευχαρίστως τα δάνεια όταν του τα δίνουν και, μετά -όταν του τα ζητάνε πίσω- τα ανακηρύσσει (με δημοκρατικές διαδικασίες) απεχθές, επαχθές και παράνομο χρέος και τα διαγράφει «με πρωτοβουλία του οφειλέτη».

Σχετικα με το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, σημειώνει ότι ”η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής για να παραχθεί η επιδιωκόμενη μείωση του χρέους είναι ουσιαστικό προαπαιτούμενο για την ομαλή και έγκαιρη εκταμίευση της χρηματοδοτικής βοήθειας. Η εκταμίευση της χρηματοδοτικής βοήθειας ως ανωτέρω, επιταχύνει την ανακεφαλαιοποίση του τραπεζικού συστήματος, χωρίς όμως, όπως έχει τονισθεί επανειλημμένως, να συνιστά per se πράξη τόνωσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά μόνον εμμέσως. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το πρώτο στάδιο σε μια εξελικτική διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα