Cheuvreux: Γιατί η γερμανική κυβέρνηση δεν θα θυσιάσει το ευρώ

03:00 5/9/2012 - Πηγή: BankWars

Μια μόνο εκδοχή μιας ευρύτερης στρατηγικής χαρακτηρίζει την επικείμενη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων η Cheuvreux, δίδοντας μεγαλύτερη σημασία σε μια άλλη εξέλιξη – σταθμό για την επόμενη μέρα του ευρώ.

Όπως εξηγούν στην 20σέλιδη έκθεσή τους με τίτλο “At the Frontier” (Στο όριο) οι αναλυτές του οίκου, μείζονος σημασίας στις προσπάθειες διαχείρισης – και ανάσχεσης – της κρίσης χρέους αποτελεί το γεγονός πως η γερμανική κυβέρνηση λέει “ναι” στις αγορές ομολόγων τόσο
μέσω της ΕΚΤ, όσο και μέσω των μηχανισμών διάσωσης της ΕΕ, την ώρα που αυτό είναι αντίθετο με τις αρχές που πρεσβεύει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank.
Κατά τον οίκο, η εξέλιξη αυτή έχει τεράστια συμβολική αξία, καθώς η Γερμανία λέει “ναι” στη διάσωση του ευρώ, παρά τις σθεναρές αντιρρήσεις από τη Bundesbank, για τον τρόπο μέσω του οποίου θα επιτευχθεί το τέλος της κρίσης χρέους.
“Η γερμανική κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα πως οι αρχές της Bundesbank δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης”, εκτιμά η Cheuvreux και εξηγεί:
Από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης οι σκεπτικιστές προειδοποιούσαν πως το Βερολίνο θα είναι απρόθυμο ή αδύναμο να λάβει και να ακολουθήσει στρατηγικής φύσεως αποφάσεις και επιλογές. Αλλά έκαναν λάθος…
Κατά τον οίκο, αυτό που τώρα έχει σημασία είναι οι λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ. Ωστόσο, μείζονος σημασίας θεωρείται και η στάση της Ισπανίας. Η Cheuvreux προβλέπει πως η Μαδρίτη θα καταθέσει επίσημο αίτημα για βοήθεια, το οποίο θα συνοδεύεται από light όρους.
Ο οίκος σπεύδει να επιρρίψει ευθύνες προς το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, κατηγορώντας τους για μια σημαντική αδυναμία. Ποια είναι αυτή; Η ανικανότητά τους να ξεχωρίσουν το σημαντικό από το ασήμαντο, το ουσιώδες από το μη ουσιώδες.
Εστιάζοντας στην πορεία των διεθνών αγορών, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν πως η αξία των μετοχών έχει αγγίξει τα… όρια της. Τι εννοούν; Πως εδώ και 18 μήνες ταλαντεύονται μεταξύ της διόρθωσης και της κορύφωσης που μπορεί να σημειωθεί σε μια bull market.
Ωστόσο, η Cheuvreux προβλέπει “σπάσιμο” των ορίων αυτών και σημαντική άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων πριν τα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Αναφερόμενος στις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος ο οίκος εξηγεί: Η ισοτιμία του ευρώ – δολαρίου έχει σταθεροποιηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1,20. Και αυτό γιατί; Γιατί έχει περιοριστεί το “πιστωτικό στρες” στην Ευρωζώνη.σχετικά άρθραBank of America: Η Ελλάδα αντέχει, αλλά…Deutsche Bank: Προειδοποιεί για κίνδυνο ύφεσης στην Αυστραλία το 2013Σε ναυάγιο Κινεζική επένδυση 600 εκατ. ευρώ στη ΚύπροΣε ύψος-ρεκόρ τα “τοξικά” δάνεια των ισπανικών τραπεζώνΤι μπορεί να φέρει η ρήξη Ντράγκι-BundesbankSpiegel: Αποκλιμάκωση των spreads με παρέμβαση από την ΕΚΤΕΚΤ: Εξετάζει το ενδεχόμενο πλαφόν στα επιτόκια δανεισμούΙσπανία: Να μην υπάρχει όριο στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤBundesbank: Επικίνδυνη η επεκτατική νομισματική πολιτική του ΔΝΤDeutsche Welle: Πραγματικός
Keywords
Τυχαία Θέματα