The Economist: «Το Πουέρτο Ρίκο είναι η Ελλάδα της Καραϊβικής» – Ποιες είναι οι ομοιότητες

Για τα …άθλια οικονομικά του Πουέρτο Ρίκο γράφει το περιοδικό Economist, το οποίο επισημαίνει ότι μοιάζει αρκετά με την Ελλάδα.

Σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα στην Καραϊβική», ο Εconomist επισημαίνει πως «το Πουέρτο Ρίκο έχει το ρίσκο μιας έκρηξης χρέους αλά Ελληνικά. Με 70 δισ. δολάρια χρέος,

το οποίο ισοδυναμεί με το 70& του ΑΕΠ της χώρας, είναι πιο χρεωμένο από τις 50 πολιτείες της Αμερικής (το Πουέρτο Ρίκο αν και αποικία των ΗΠΑ δεν είναι πολιτεία, ωστόσο τα ομόλογα του αντιμετωπίζονται όπως αυτά των πολιτειών). Οι αποδόσεις στα ομόλογα του, έχουν βουλιάξει κατά 10%, με τους επενδυτές να φοβούνται πως οδεύει στη χρεοκοπία».

Τα κοινά Πουέρτο Ρίκο – Ελλάδας

Στη συνέχεια, ο Economist επισημαίνει ότι «όπως η Ελλάδα, έτσι και το Πουέρτο Ρίκο είναι χρόνια χωρίς ανταγωνισμό, ”κλειδωμένο” σε μια νομισματική ένωση με έναν πλουσιότερο και πιο παραγωγικό γείτονα. Η οικονομία του νησιού επιπρόσθετα, κυριαρχείται από έναν μεγάλο αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα όπως αυτός της Αθήνας. Και όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχουν φόβοι για μια χαοτική χρεοκοπία η οποία μπορεί να προκαλέσει μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση διώχνοντας τους επενδυτές και πιέζοντας το δανειακό κόστος στην Αμερική, κοντά στα 4 τρισ. Δολάρια για κρατικά και τοπικά ομόλογα. Ομως, η σύγκριση με την Ελλάδα είναι αρκετά χρήσιμη: Δείχνει στους Αμερικανούς τι δεν πρέπει να κάνουν».

Ποιες είναι οι ομοιότητες

Η πρώτη ομοιότητα της χώρας της Καραϊβικής με την Ελλάδα, αφορά το αυξημένο χρέος και την μηδενική ανάπτυξη, την οποία ο Economist αποκαλεί «τοξικό συνδυασμό». «Εκεί είναι που χρειάζεται μελέτη στην Ελληνική εμπειρία, καθώς δείχνει ότι η λιτότητα από μόνη της δεν είναι ο δρόμος για την επίλυση της χρόνιας μη ανταγωνιστικής οικονομίας. Η προτεραιότητα του Πουέρτο Ρίκο θα έπρεπε να είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη και να σπάσει τα μονοπώλια ».Η δεύτερη ομοιότητα, είναι «πως το ελληνικό μάθημα μας έδειξε ότι εάν το χρέος χρειάζεται αναδιάρθρωση, είναι καλύτερο να γίνει νωρίς. Η Ελλάδα περίμενε πάρα πολύ» με τον Economist να επισημαίνει πως χρειάζεται άμεσες ενέργειες από το Κογκρέσο, υποστηρίζοντας πως «ακόμη και η ανταλλαγή ομολόγων όπως στην Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι παράδειγμα».
Keywords
Τυχαία Θέματα