ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ: Έκκληση Μέρκελ στους Ιταλούς πολιτικούς

(upd)Έκκληση στο συναίσθημα ευθύνης των Iταλών πολιτικών να λάβουν τώρα τις σωστές αποφάσεις και να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το οριακό αποτέλεσμα της κάλπης, απηύθυνε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής της ομάδας και σύμφωνα με συμμετέχοντες που επικαλείται το dpa, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Α.

Μέρκελ εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξη ότι «η Ιταλία θα βρει το δρόμο της». Απέρριψε πάντως τις εκτιμήσεις ότι η εκλογική συμπεριφορά των Ιταλών συνιστά μεταξύ άλλων αντίδραση στην πολιτική λιτότητας του Μάριο Μόντι, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μια συνετή πολιτική περικοπών είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Υγιή δημοσιονομικά και ανάπτυξη είναι απλώς οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, φέρεται να είπε η γερμανίδα καγκελάριος, επικαλούμενη στο σημείο αυτό το παράδειγμα της Τουρκίας την οποία επισκέφτηκε το τελευταίο διήμερο. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία κατάφερε μέσα από μια σωστή οικονομική πολιτική και τις ιδιωτικοποιήσεις να μειώσει σημαντικά το χρέος της και παράλληλα να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, φέρεται να σχολίασε η καγκελάριος.

«Δεν είστε Ελλάδα, η Ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για ένα σενάριο ελληνικού τύπου στην Ιταλία με νέες εκλογές», δήλωσε σε ιταλική εφημερίδα ο αρμόδιος του γερμανικού κυβερνώνοντας κόμματος για την εξωτερική πολιτική Φίλιπ Μίσφελντερ.

Ένα «σενάριο ελληνικού τύπου θα ήταν παράθυρο υπέρμετρης αβεβαιότητας», είπε ο Μίσφλεντερ.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τη γερμανική κυβέρνηση ήρθε από τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ (Φιλελεύθεροι): «Θα μπορούσαμε να είχα φανταστεί καλύτερο αποτέλεσμα για τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στην Ιταλία» είπε την Τρίτη στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Όλα τα κόμματα στην Ιταλία καλούνται τώρα να συνεισφέρουν στην σταθερότητα της χώρας» είπε ο Ρέσλερ, αναφέροντας πως «δεν υπάρχει εναλλακτική στις πολιτικές δημοσιονομκής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα