Εκτός χαρτοφυλακίου του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού fund της Νορβηγίας 12 εταιρείες του Κόλπου

Να βγάλει από το χαρτοφυλάκιό του μία εταιρεία του Περσικού Κόλπου λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να διευκολύνει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και να αποκλείσει τη Saudi Aramco λόγω των κλιματικών κινδύνων αποφάσισε το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό fund της Νορβηγίας (ΚLP), όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Το εν λόγω

συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο διαχειρίζεται 70 δισεκατομμύρια δολάρια, έθεσε στη μαύρη λίστα δώδεκα εταιρείες της ευρύτερης περιοχής του Κόλπου, οι οποίες είναι εισηγμένες στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κουβέιτ.

«Αυτές οι αποεπενδύσεις αντανακλούν κυρίως έναν απαράδεκτο κίνδυνο συμβολής σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε σχετικά το KLP, ενώ η Aramco στοχοποιήθηκε ξεχωριστά για τις αρνητικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της στο περιβάλλον.

Οι επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν περιλάμβαναν εταιρείες στον τομέα των ακινήτων, όπου -σύμφωνα με το KLP- οι μετανάστες εργαζόμενοι από την Αφρική και την Ασία έχουν αντιμετωπίσει διακρίσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το συνταξιοδοτικό ταμείο έθεσε επίσης στο στόχαστρο τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπου ανέφερε ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ενισχύει τον κίνδυνο επιτήρησης και λογοκρισίας στην περιοχή.

«Τα κράτη του Κόλπου εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από αυταρχικά κυβερνητικά συστήματα που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης και τα πολιτικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των κριτικών και των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε ο Κιράν Αζίζ, επικεφαλής υπεύθυνων επενδύσεων του KLP.

Το KLP διαχειρίζεται συντάξεις για τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των νορβηγικών δήμων, και αυτοπροσδιορίζεται ως υπεύθυνος επενδυτής που είναι πρόθυμος να αποεπενδύσει από εταιρείες για περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς λόγους.

Τα τελευταία χρόνια έχει βάλει στο στόχαστρο την Adani Green Energy Ltd λόγω ανησυχιών ότι η εταιρεία μπορεί να συνέβαλε ακούσια στη χρηματοδότηση ρυπογόνων δραστηριοτήτων μέσω της συμμετοχής της -εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ που εποπτεύουν κέντρα προσφύγων που συνδέονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- και εταιρείες που συνδέονται με ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

Ο Αζίζ δήλωσε ακόμη ότι η Aramco αποκλείστηκε κυρίως επειδή το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης του παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Το συνταξιοδοτικό ταμείο δήλωσε ότι έχει διαπιστώσει ότι η ενασχόληση με τις εταιρείες στις χώρες του Κόλπου είναι γόνιμη, αλλά πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο για τους μετόχους να επηρεάσουν την Aramco, καθώς είναι ως επί το πλείστον κρατική.

Το συνολικό ποσό της αποεπένδυσης ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια δολάρια. Το KLP δήλωσε ότι θα ήταν περίπου 27 εκατομμύρια δολάρια, εάν οι επενδύσεις της αντιστοιχούσαν περισσότερο στις σταθμίσεις των μετοχών του δείκτη.

Keywords
Αναζητήσεις
ektos-chartofylakiou-tou-megalyterou-syntaxiodotikou-fund-tis-norvigias-12-etaireies-tou-kolpou.htm
Τυχαία Θέματα