Επικαιροποίησε η ΕΜΥ το έκτακτο δελτίο – Πού παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

14:16 1/3/2024 - Πηγή: BankWars

Επικαιροποίησε η ΕΜΥ το έκτακτο δελτίο επιδείνωση του καιρού, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας τα φαινόμενα θα είναι έντονα με ισχυρές καταιγίδες και κεραυνούς. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις. Από την κακοκαιρία θα επηρεαστεί και η Αττική.

Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν ως το πρωί του Σαββάτου.

Αναλυτικά η επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 29-02-2024/1100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Συνεχίζονται έως το πρωί του Σαββάτου (2-3-2024) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Οι άνεμοι στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Αναλυτικά η εξέλιξη του καιρού:

Την Παρασκευή (01-03-24)

α. Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), πρόσκαιρα την ανατολική Πελοπόννησο, βαθμιαία στις Σποράδες, στην Εύβοια και στις Κυκλάδες.

β. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και στις ανατολικές Κυκλάδες, ενώ βαθμιαία θα επηρεάσουν τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Το Σάββατο (02/03/24)

Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και το πρωί στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία εξασθένηση.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες με μικρή πιθανότητα χαλαζόπτωσης, ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης θα σημειωθούν βροχοπτώσεις χαμηλής έως μέτριας έντασης.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 16 με 18 °C στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, τους 17 έως 19 °C στο Αιγαίο και τους 20 έως 22 °C στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 4-5 Μποφόρ στο Ιόνιο και τα 6-7 Μποφόρ στο Αιγαίο.

Χθες το βράδυ σημειώθηκαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά της χώρας και στο Ιόνιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι έως σήμερα το πρωί καταγράφηκαν 57 χιλιοστά βροχής από τον μετεωρολογικό σταθμό Τρικάλων Κορινθίας του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν, επίσης, στην Πεζούλα Καρδίτσας (52 χιλιοστά), στο Περτούλι Τρικάλων (46) και στην Κερασιά Πέλλας (45).

Ανησυχία στα Τρίκαλα

Ανήσυχοι είναι κάτοικοι χωριών των Τρικάλων καθώς λόγω της πολύωρης βροχής έχει ανέβει η στάθμη του Πηνειού και υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας στις περιοχές που βρέθηκαν κάτω από το νερό τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Πηνειός δίπλα στο χωριό Βαλομάνδρι του Δήμου Πύλης είναι στα όριά του, όπως μεταδίδει το trikalola.gr, αναφέροντας ότι συνεργεία της Περιφέρειας θα προσπαθήσουν με τσάπες να σπάσουν κάπως την ορμή του νερού, ώστε να μην υπάρξει υπερχείλιση.

Ανάλογη είναι η εικόνα του Πηνειού και στη γέφυρα του Αγναντερού στα διοικητικά όρια μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας.

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ζητεί ο Σύλλογος Πλημμυροπαθών ΔΕ Μεγάλων Καλυβίων. Σε ανάρτησή του αναφέρει: «Κάλεσμα προς την Περιφέρεια και τον Δήμο Τρικκαίων για επιφυλακή και άμεσα μέτρα για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Καλούμε την Περιφέρεια και τον Δήμο Τρικκαίων να βγάλουν όλα τα απαραίτητα μηχανήματα και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα διότι τα ποτάμια φτάνουν στα όριά τους και θα αρχίσουν να ξεχειλίζουν αν συνεχιστεί η βροχόπτωση. Οι κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων και των γύρω περιοχών ανησυχούν για τον κίνδυνο νέων πλημμυρών».

Μεγάλα προβλήματα σε περιοχές του Δήμου Μετεώρων

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τις εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που επικρατούν χθες το βράδυ σε περιοχές του Δήμου Μετεώρων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, στο χωριό Γλυκομηλιά έχει κοπεί ο δρόμος που οδηγεί στο νεκροταφείο του χωριού λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στον δρόμο προς το Παλαιοχώρι αλλά και στην περιοχή «Αρέτος» μετά τη γέφυρα Αμπελίων. Πρόβλημα προσβασιμότητας υπάρχει και στα Αμπέλια καθώς το ρέμα που περνά τον οικισμό έχει κατεβάσει μεγάλο όγκο νερού. Στην είσοδο του Κλεινοβού υπάρχει πλημμυρικό φαινόμενο στον δρόμο που οδηγεί στον οικισμό λόγω των φερτών υλικών και έχουν «φρακάρει» τα τεχνικά του δρόμου. Ακόμη, υπάρχει μια κατάπτωση στον δρόμο προς Αμάραντο. Στο Αμπελοχώρι και στην Καστανιά έχουν «κατέβει» πολλά φερτά υλικά και υπάρχουν βουλωμένα τεχνικά που δυσχεραίνουν τη σωστή απορροή των υδάτων εντός των οικισμών. Επιπλέον, στον δρόμο πριν από την Καλομοίρα υπάρχει καθίζηση στο οδόστρωμα και στον δρόμο από Καλομοίρα προς Ματονέρι υπάρχει κατολίσθηση. Στη Μεγάλη Κερασιά, ρέμα έκοψε τον δρόμο λόγω μεγάλου όγκου νερού. Πρόβλημα προκλήθηκε στον δρόμο από Διάβα προς Κρύα Βρύση καθώς υπήρξε μικρή κατάπτωση. Στο νέο σχέδιο πόλεως στην Καλαμπάκα προκλήθηκαν προβλήματα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, ωστόσο μηχάνημα του δήμου επιχειρεί από το πρωί και προχωρά στην αποκατάσταση των ζημιών.

Keywords
Αναζητήσεις
epikairopoiise-i-emy-to-ektakto-deltio--pou-parousiazontai-ta-megalytera-provlimata.htm
Τυχαία Θέματα