Παράνομη η απεργία στα Μέσα Ενημέρωσης αλλά όχι καταχρηστική – ΕΣΗΕΑ: Συνεχίζεται κανονικά

Παράνομη έκρινε την απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ωστόσο η απεργία συνεχίζεται καθώς τώρα αυτή κηρύσσεται από την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Το δικαστήριο

έκρινε πως οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που κηρύχτηκαν από τις 13 Ιουνίου είναι παράνομες και απέρριψε τους ισχυρισμούς των εναγομένων, κηρύσσοντας την απόφαση προσωρινά εκτελεστή.

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας είχαν προσφύγει τρία εκδοτικά συγκροτήματα, ζητώντας να σταματήσουν οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

όπως δήλωσε στη ΝΕΤ το μέλος του δ.σ. της ΠΟΕΣΥ Κατερίνης Γιώργος, η απεργία συνεχίζεται κανονικά δεν έχει αλλάξει κάτι, τα φύλλα του Σαββατοκύριακου εάν κυκλοφορήσουν θα είναι απεργοσπαστικά.

Η ΕΣΗΕΑ διαμηνύει ότι η απεργία στις εφημερίδες συνεχίζεται με ευθύνη των Ενώσεων. Στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και το διαδίκτυο συνεχίζεται η απεργία που κήρυξαν οι ομοσπονδίες.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Κόντρα εκδοτών στην απόφαση για απεργία της ΕΣΗΕΑ

Παρά το γεγονός ότι όλα τα μέσα ενημέρωσης συμπαρίστανται στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, οι εκδότες αντιδρούν έντονα στην συνέχιση της απεργίας των δημόσιων και ιδιωτικών μέσων μέχρι την Δευτέρα το βράδυ, που αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Γιάννη Κουρτάκη στον Real FM:

«Είναι καταστροφικό για τον κλάδο μας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι ακόμα συνεπής στην καταβολή των μισθών και σε έναν κλάδο που διαλύεται στέκονται όρθια. Η απόφαση του κ. Τρίμμη βάζει στο πρόβλημα και τις εταιρείες που έχουν μείνει όρθιες αυτή τη στιγμή», σχολίασε ο Γ. Κουρτάκης και συμπλήρωσε, «Η κυκλοφορούμε, ή κλείνουμε».

Αντιδράσεις στην απόφαση της ΕΣΗΕΑ υπάρχουν και από αλλού.

Σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM ο Θέμος Αναστασιάδης επισήμανε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν υπακούει σε καμία λογική, αναρωτήθηκε ποιους εξυπηρετεί η γενική απεργία πλην των «νταβατζήδων» και κάλεσε την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών να επανεξετάσει την απόφαση συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την Τρίτη.

Το Πρώτο Θέμα, σε ψήφισμα των συντακτών του αναφέρει τα εξής:

“Με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ δηλώνουμε τα εξής:

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εργαζομένους της ΕΡΤ και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους. Προς τούτο άλλωστε, το πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταδίδεται και θα συνεχίσει να μεταδίδεται από την ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος.

Είμαστε υπέρ της απρόσκοπτης λειτουργίας όλων των μέσων ενημέρωσης και γι’ αυτό αντίθετοι με το λουκέτο στην ΕΡΤ, που πλήττει την ενημέρωση και τον πολιτισμό και οδηγεί στην ανεργία μεγάλο αριθμό συναδέλφων μας. Ζητούμε να ανακληθεί αμέσως η απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση.

Πιστεύουμε βαθιά ότι είναι προς όφελος όλων των πολιτών – και φυσικά και των δοκιμαζόμενων συναδέλφων της ΕΡΤ – να μην εμποδιστεί, με άστοχες και ζημιογόνες εν τέλει για τον κλάδο, απεργιακές κινητοποιήσεις, η απρόσκοπτη κυκλοφορία όλων των εφημερίδων, ημερήσιων, σαββατιάτικων και κυριακάτικων.

Εκτιμούμε ότι την κρίσιμη αυτή περίοδο για τη χώρα μας και τον Τύπο, ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη την ενημέρωση και ως εκ τούτου οι όποιες κινητοποιήσεις δεν πρέπει να στερούν την κοινή γνώμη από το αγαθό της πληροφόρησης.

Ζητάμε από την Ένωση Συντακτών να λάβει υπόψη τις θέσεις αυτές, έτσι ώστε να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για όλα όσα συμβαίνουν”.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Η απεργία συνεχίζεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, μετά την απόφαση του Διασωματειακού Συμβουλίου των συνεργαζόμενων ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. “Κανείς δε δίνει θέμα πουθενά”, αναφέρει sms που στάλθηκε αργά το βράδι στα μέλη της ΕΣΗΕΑ.΄Η απεργία παντού, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη!

Keywords
Τυχαία Θέματα