Φ.Καραβίας – Eurobank: Άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Η οικονομία δεν αντέχει άλλους φόρους

O Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας σε ομιλία του στην κοινή εκδήλωση με τον ΣΕΒ “η Ελλάδα καινοτομεί”, αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις και την επικαιρότητα, έκανε τις παρακάτω επισημάνσεις:

«Σήμερα, η χώρα μας καλείται να διαχειριστεί όχι μία αλλά τρείς κρίσεις: τη δημοσιονομική, την προσφυγική με απρόβλεπτες γεωπολιτικές προεκτάσεις και την παγκόσμια κρίση αποπληθωρισμού που
έχει αναστατώσει τις διεθνείς αγορές από την αρχή του χρόνου.Η πρόσφατη εμπειρία μας έχει διδάξει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων έχει κόστος για την οικονομία που μεταφράζεται στην ανάγκη λήψης πιο επώδυνων μέτρων αργότερα. Η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που η Βουλή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία πριν από λίγους μόνο μήνες γίνεται επιβεβλημένη, ιδίως στη σημερινή συγκυρία των πολλαπλών μετώπων.Η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία είναι στην καρδιά της αξιολόγησης, απαιτεί δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, καθώς οι ψυχροί αριθμοί είναι αμείλικτοι: οι δαπάνες για συντάξεις στη χώρα μας ξεπερνούν το 16% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη των 28, περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αυτών καλύπτονται πλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς η αναλογία εργαζομένων ανά συνταξιούχο έχει κατέλθει από 3,3 το 1978 σε 1,35 σήμερα.Δυστυχώς, οι λύσεις είναι περιορισμένες σε μια οικονομία η οποία δεν αντέχει άλλους φόρους. Το κόστος για την οικονομία κάθε μέρα που παρατείνεται η αβεβαιότητα, μέσα σε συνθήκες διεθνούς αναταραχής, είναι τόσο μεγάλο, ώστε η γρήγορη κατάληξη να είναι η πλέον συμφέρουσα επιλογή για τη χώρα.»
Keywords
Τυχαία Θέματα