Γ.Βαρουφάκης στη Handelsblatt: Δεν θα ζητήσουμε κούρεμα – διαγραφή χρεους…

21:38 1/3/2015 - Πηγή: BankWars

O υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης μιλώντας στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» η οποία θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, επισήμανε πως η Ελλάδα θα απαιτήσει μια νέα διεθνή συμφωνία για το χρέος, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που είναι σχεδόν 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Λέει χαρακτηριστικά πως η πληρωμή θα ήταν αδύνατη χωρίς

μια διαπραγμάτευση που θα πήγαινε πέραν της τετράμηνης παράτασης, ενώ πρόσθεσε πως η Αθήνα δεν θα επιδιώξει ένα «κούρεμα» ή «διαγραφή» του χρέους.

«Όχι! Το κούρεμα είναι μια βρόμικη λέξη. Το έχω καταλάβει πλέον. Όπως εμείς δεν θέλουμε να ξανακούσουμε τη λέξη ”Τρόικα”, έτσι και οι διεθνείς πιστωτές μας δεν θέλουν να ακούν για ”διαγραφή χρέους”. Το έχω καταλάβει αυτό».

Μια προϋπόθεση για την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος για την Ελλάδα, ήταν να μην αναφέρονται πλέον ως «Τρόικα» οι τρεις πιστωτές της Ελλάδας: το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Κατά τον κ. Βαρουφάκη, πάντως, υπάρχουν και άλλες λύσεις («ευφυείς λύσεις», τις αναφέρει) και αυτές έχουν να κάνουν με τα ομόλογα που συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη. Έτσι, όπως σημειώνει, οι πιστωτές μας θα είχαν έντονο ενδιαφέρον για την οικονομία της Ελλάδας και την πρόοδο αυτής.

– Σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απάντησε: «Τον βρίσκω συναρπαστικό χαρακτήρα και είναι προς τιμήν μου που τον γνώρισα. Εκτιμώ την ανοικτή ανταλλαγή απόψεων που είχαμε».

Το χρέος και ο αποπληθωρισμός

Ο κ. Βαρουφάκης μιλάει επισταμένως για το χρέος της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή φτάνει στο 176% του ΑΕΠ, το υψηλότερο εντός της Ευρωζώνης. Ακόμη και το 2014 που υπήρξαν σημάδια ανάκαμψης, το ελληνικό χρέος είναι υπέρμετρα μεγάλο. «Παράλληλα, οι μισθοί πέφτουν, οι τιμές πέφτουν. Πρόκειται για ένα φαινόμενο αποπληθωρισμού και σοβαρής ύφεσης». Συμπλήρωσε, δε, πως μόνο με επιστροφή στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, θα καταφέρει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το βουνό του χρέους που έχει μπροστά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα