Κ. Μητσοτάκης: «Εμβληματικό» το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

13:30 8/3/2024 - Πηγή: BankWars

«Εμβληματικό» ως προς την μεταρρύθμιση που επιχειρεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε κατά του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για την αναφορά του σε «sugar daddies» χαρακτηρίζοντάς τη σεξιστική: «Το ΚΚΕ αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι

είναι το πιο αναχρονιστικό κόμμα… Ίσως να οραματίζεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πλέον οι νέοι θα έχουν νέες δυνατότητες, ενώ αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων είπε ότι αυτή εντός του έτους θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως το 30% της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια πανεπιστήμια θα ορίζεται από τα ποιοτικά κριτήρια του εκάστοτε ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, την ίδια ώρα το νομοσχέδιο θα προσφέρει καλύτερα αμειβόμενες θέσεις σε διδάσκοντες, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα να φιλοξενούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια φοιτητές άλλων χωρών.

Ακόμη το σχέδιο νόμου, οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ έκανε γνωστό ότι θα λειτουργήσει ένα πρόγραμμα 18 μηνών, κατά το οποίο θα καταγραφεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων, με σκοπό την αναβάθμισή τους.

Την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου «επισφραγίζουν δύο εμβληματικές ακόμη αποφάσεις», όπως είπε ο πρωθυπουργός:

Η ανάδειξη του Δημοκρείτιου Πανεπιστημίου σε μητροπολιτικό πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων και λόγω της στρατηγικής του σημασίας για την περιοχήΕκσυγχρονισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αποκτά το δικό του ανεξάρτητο τρόπο διοίκησης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε οτι οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, ενώ, απαντώντας στους επικριτές της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, υπογράμμισε ότι «οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας “έξω οι εταιρείες από τις σχολές” έχουν τελειώσει».

Προτεραιότητα, όμως, από την άλλη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι να πάψουν «δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα που φεύγουν εκτός των συνόρων να ξοδεύουν πολύτιμους πόρους εκτός της πατρίδας ενώ θα μπορούσαν να μείνουν εδώ».

Στη συνέχεια, μιλώντας για το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια σημείωσε: «Οι προδιαγραφές και οι εγγυήσεις που βάζουμε είναι οι αυστηρότερες στην Ευρώπη. Κάθε ίδρυμα είναι υποχρεωμένο να ιδρύσει τουλάχιστον τρεις σχολές, ενώ ο ελάχιστος αριθμός διδασκόντων είναι οι 30».

«Ο αρχηγός σας σπουδάσε σε μη κρατικό πανεπιστήμιο»

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε τόσο στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλο όσο και στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά «λυπάμαι που σας κόπηκε η όρεξη και δεν τσικνίσατε», ενώ για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα και μάλιστα με υποτροφία: «Αυτή ακριβώς είναι η λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων. Επειδή δεν μοιράζουν μέρισμα έχουν τη δυνατότητα να επιδοτούν τις σπουδές».

«Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής ο Γ. Παπανδρέου»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το 1982 το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τα πανεπιστήμια βάζοντας μέσα τους τον συνδικαλισμό, ενώ ήταν ιδιαίτερα καυστικός για τον Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίο είπε ότι πήγε τον χρόνο πίσω και τον χαρακτήρισε «Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής».

Keywords
Αναζητήσεις
k-mitsotakis-emvlimatiko-to-nomoschedio-gia-ta-mi-kratika-panepistimia.htm
Τυχαία Θέματα