Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΦΙΑ 30% – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΝΑΛΙΑ, ΕΛΣΤΑΤ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ

07:48 9/9/2016 - Πηγή: BankWars

Η Νέα Δημοκρατία έχει τον τρόπο να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε διάστημα δύο ετών, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρέπει να υπάρξει περικοπή του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, δήλωσε, ενώ νόμος για τα κανάλια θα καταργηθεί.

«Το λάθος το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας

να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να το επαναλάβω. Εγώ όμως θα δεσμευτώ ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως μπορεί να βρει περικοπές δαπανών που θα εξισορροπήσουν τη μείωση του φόρου στον προϋπολογισμό.

Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται για την ώρα σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, η μείωση που προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ αναλογεί σε σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ.

«Πιστεύετε πραγματικά ότι σήμερα δεν μπορούν να βρεθούν από εξοικονόμηση δαπανών 700 με 800 εκατομμύρια;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, διευκρινίζοντας όμως ότι όταν μιλά για εξοικονόμηση πόρων εστιάζει στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, παρά σε τυφλές περικοπές.

Εξοικονόμηση «σημαίνει καλύτερη τήρηση των προϋπολογισμών, σημαίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σημαίνει εξορθολογισμός, παραδείγματος χάριν, στις δαπάνες, στην υγεία, στην παιδεία», είπε.

«Όχι» απολύσεις στο Δημόσιο

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε ότι στα σχέδιά του για τη μείωση του κόστους δεν περιλαμβάνονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η κατάργηση της μονιμοποίησης συμβασιούχων.

Παράλληλα, πρότεινε σύστημα αξιολόγησης που θα προβλέπει ότι ο κάθε νέος δημόσιος υπάλληλος θα προσλαμβάνεται με καθεστώς δοκίμου για δύο χρόνια και εάν στο διάστημα αυτό δεν πείσει για τα προσόντα του δεν θα του επιτρέπεται να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του.

Τέλος, σημείωσε πως το ζήτημα της μονιμότητας των εργαζόμενων του Δημοσίου δεν είναι αυτό που προέχει στη σκέψη του, αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρχει αξιολόγηση για όλους με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ο διαγωνισμός-παρωδία

Ερωτηθείς για τον διαγωνισμό-παρωδία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες ο κ. επανέλαβε την πεποίθηση της ΝΔ ότι ο επίμαχος νόμος θα καταργηθεί ως αντισυνταγματικός και όλες οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ άφησε ξεκάθαρες αιχμές εναντίον του εργολάβου Καλογρίτσα, που αναλαμβάνει δημόσια έργα ως κουμπάρος υπουργού και ταυτόχρονα γίνεται καναλάρχης.

«Ένας εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών είναι εργολάβος. Είναι κουμπάρος του υπουργού Υποδομών από τον οποίο παίρνει έργα και για τον ίδιο άνθρωπο ο υπουργός Άμυνας και συγκυβερνήτης έχει αφήσει υπονοούμενα ότι διακινεί μαύρα λεφτά […] Εν πάση περιπτώσει, πόσο λογικό και θεμιτό είναι ένας εργολάβος να έχει ένα κανάλι;» διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία ζητά να κληθούν οι τέσσερις διεκδικητές που έλαβαν άδεια στη δημοπρασία ώστε να τεκμηριώσουν τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων τους.

«Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος», είπε.

Προσωπική ευθύνη Τσίπρα στην αξιολόγηση

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους, και την καθυστέρηση στην υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων που θα «ξεκλειδώσουν» ακόμα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε προσωπικά ευθύνες τον πρωθυπουργό.

«Έχει ευθύνη ο κ. Τσίπρας να πάρει τα 2,8 δισεκ. και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να κλείσει και τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Αν δεν μπορεί να το κάνει να σηκωθεί να φύγει να παραιτηθεί», είπε ο επικεφαλής της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε απόλυτα δικαιωμένος για την έκκλησή του για πρόωρες εκλογές, καθώς – όπως είπε – το κόστος παραμονής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μεγαλύτερο από το κόστος αποχώρησής τους.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πάντως ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει μία διεκδικητική διαπραγματευτική γραμμή απέναντι στους εταίρους, αποφεύγοντας όμως τον «τσαμπουκά» και τις ακρότητες της εποχής Τσίπρα-Βαρουφάκη.

Όπως είπε, οι εταίροι οφείλουν στη χώρα μας να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους, ενώ παράλληλα εξήγησε ότι στόχος του είναι η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% από το 2018.

Δεσμεύτηκε δε ότι οι πόροι θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου θα διατεθεί για μείωση φόρων και για στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων.

«Εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε πλεονάσματα 2% που πάλι είναι πλεονάσματα, δεν μιλάμε τώρα για μια καμιά φοβερή σπατάλη, αντί για 3,5% αυτό μας απελευθερώνει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους. Εγώ αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα τα αξιοποιήσω στη συγκριτική τους πλειοψηφία για να μειώσω φόρους και σε ένα μικρό κομμάτι για να στηρίξω το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα.

“Θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο την επομένη μέρα, μετά το 2018, να υπάρχει μείωση των στόχων του τωρινού πλεονάσματος…Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο ζήτημα του χρέους υπάρχουν μεγάλες ευθύνες των Ευρωπαίων. Από το Νοέμβρη του 2012 υπάρχει ρητή δέσμευση για απομείωση του χρέους. Ξέρουμε λίγο – πολύ τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει στο χρέος. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει πρέπει να γίνει. Δυστυχώς, επειδή η κατάσταση χειροτέρεψε με την τραγική διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη, οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν πρέπει να είναι πιο τολμηρές και αυτό δημιουργεί μια άλλη δυσκολία. Αλλά εδώ μιλάμε μια εξίσωση με τρεις βασικούς παραμέτρους. Το χρέος, το πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτά τα τρία πρέπει να κολλάνε. Τώρα μπαίνουμε σε τεχνικά ζητήματα, αλλά τα νούμερα πρέπει να βγάζουν νόημα. Αλλά ναι, η απάντηση είναι βεβαίως και μας χρωστάνε κάτι στο χρέος. Αλλά κανείς δεν μας χρωστάει μόνο, αν δεν δείξουμε και εμείς σοβαρότητα και αξιοπιστία. Το να πάμε με τσαμπουκά και να λέμε απαιτούμε χωρίς να έχουμε κάνει αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε εμείς, δεν είναι στρατηγική”, ανέφερε.

Για τις πρόωρες εκλογές

Απόλυτα δικαιωμένος για το αίτημα πρόωρων εκλογών που αρκετές φορές έχει επαναλάβει αισθάνεται ο κ. Μητσοτάκης, παρά τις σχετικές επικρίσεις που έχει δεχτεί επί του ζητήματος.

«Οι εξελίξεις με δικαίωσαν απόλυτα» είπε, ερωτηθείς σχετικά. «Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα…Δεν μπορώ να ανεχθώ αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Και το τέλος αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα..» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αφού πρώτα έκανε αναφορά στην κατάσταση στην παιδεία, τις επιχειρήσεις, στις αντιδράσεις των συνταξιούχων και την ανομία στη χώρα.

«Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι όσο «καθυστερούμε» τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης.

Ξεκαθάρισε δε, ότι θα εξακολουθήσει να ζητά εκλογές «με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα».

Για την ΕΛΣΤΑΤ

Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρεμβαίνει σε ζητήματα της δικαιοσύνης.

Τόνισε, μάλιστα, ότι για τους πολίτες δεν έχει σήμερα τόσο μεγάλη σημασία τι συνέβη το 2009 αλλά τι συμβαίνει σήμερα. «Και να σας πω και κάτι; Όσο αξία και αν έχει η ιστορική αναδρομή – και έχει μία αξία να μάθουμε ακριβώς τι έγινε, πως μπήκαμε στο Μνημόνιο – δε νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει γίνει – ακόμα με την απαραίτητη νηφαλιότητα» δήλωσε, και συμπλήρωσε: «Πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει το σήμερα για τους πολίτες που μας ακούνε. Για το συνταξιούχο που βλέπει τη σύνταξή του να κόβεται, για τον εργαζόμενο του οποίου η επιχείρηση κλείνει επειδή το Κράτος δεν μπορεί να τον εξοφλήσει.Δεν έχει τι έγινε το 2009 και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%. Το πώς θα βγούμε από το Μνημόνιο και αν μπορούμε εμείς ως εναλλακτική πολιτική δύναμη να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες μία ελπίδα που να στηρίζεται σε ένα αληθινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει εισπράξει καμία δυσαρέσκεια από τον Κώστα Καραμανλή όσον αφορά στο ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ.

Χαρακτήρισε ως κύριο υπεύθυνο για την περιπέτεια της χώρας τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, όπως είπε, σε μια εποχή που οι θύελλες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχαν χτυπήσει την Ελλάδα, υποστήριξε ότι “υπάρχουν λεφτά” και μετά από επτά μήνες ο τόπος οδηγήθηκε στη μέγγενη του Μνημονίου. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει με κανέναν τρόπο το θέμα Γεωργίου και ΕΛΣΤΑΤ να αποτελέσει λόγο εσωστρέφειας.

Keywords
μειωση, ενφια, ελστατ, εκλογες 2012, ελστατ, μειωση, νεα δημοκρατια, νέα, τσιπρας, σημαίνει, συμβασιουχοι, μονιμοτητα, βουλη, εκλογες, αθηνα, αεπ, χρεος, ελλαδα, μνημονιο, παπανδρεου, συριζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, ητανε μια φορα, μιλα, το θεμα, αδεια, αεπ, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, πλαισιο, υγεια, ωρα, γεωργιου, γινει, γινεται, δεδομενο, διαστημα, δυναμη, δυστυχως, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εργα, εποχη, επτα, ετων, ευθυνη, ευρωπη, ζητα, ιδιο, κομμα, λαθος, λεφτα, λογο, μηνες, μητσοτακης, μικρο, νοημα, παμε, συζητηση, συνταξη, σχεδια, τρια, υλοποιηση, φορα, εθνικο, χωρα, κομματι, μια φορα, μοιαζει, σημαίνει, βεβαιως
Τυχαία Θέματα