ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Θυελλώδης έκτακτη συνέλευση – Μας εξαπατήσατε, είπαν οι κάτοχοι χρεογράφων

Σε πεδίο μάχης κινδύνευσε να μετατραπεί από τους κατόχους αξιόγραφων η έκτακτη συνέλευση της Λαϊκής Τράπεζας, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΔΣ Ανδρέας Φιλίππου να κηρύξει τη λήξη της συνεδρίας.

Η συνέλευση, που αποφάσισε τη συνέχιση των εργασιών της κρατικοποιημένης τράπεζας, επισκιάστηκε από την έκρηξη θυμού

από κατόχους αξιογράφων.

Το μεγαλύτερο μέρος της θυελλώδους συνεδρίας αναλώθηκε στις κατηγορίες που εκτόξευαν οι κάτοχοι αξιογράφων οι οποίο δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν το θυμό και την οργή τους, αν και αναγνώρισαν ότι δεν ευθύνεται το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας για την εξαπάτηση που υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί λόγω της επικείμενης μετατροπής των αξιογράφων τους σε μετοχές.

Ο πρόεδρος του ΔΣ Ανδρέας Φιλίππου σε μια συνεχή προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των μετόχων και να δώσει πειστικές απαντήσεις στα έντονα ερωτήματα τους, εξήγησε ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την ΚΤ, το Υπουργείο Οικονομικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

«Η οποιαδήποτε λύση όμως πρέπει να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ και να εγκριθεί από την τρόικα διότι η τράπεζα βρίσκεται υπό κρατική στήριξη» επανέλαβε αρκετές φορές ο κ. Φιλίππου.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «για γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να γίνει μετά την υπογραφεί του Μνημονίου για την Κύπρο».

Για τους κατόχους αξιογράφων όμως φαίνεται ότι ξεχείλισε το ποτήρι της οργής οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλο ελάμβανε το λόγο και περιέγραφε με τα μελανότερα χρώματα τον τρόπο με τον οποίο εξαπατήθηκε ώστε να μετατρέψει τις καταθέσεις του σε αξιόγραφα.

Σε αντίθεση με αυτά της Τρ. Κύπρου, τα πλείστα από τα αξιόγραφα της Λαϊκής δεν είναι μετατρέψιμα.

Κάποιοι δεν δίστασαν να αποκαλύψουν ονόματα διευθυντών που τους παρότρυναν να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε αξιόγραφα.

Η έντονη συζήτηση εκτράπηκε και κάποιοι από τους μετόχους κινήθηκαν απειλητικά με αποτέλεσμα να παρέμβουν αστυνομικοί για να επιβάλουν την τάξη ενώ ο πρόεδρος κήρυξε τη λήξη της συνεδρίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Φιλίππου διαβεβαίωσε τους μετόχους, πελάτες και κατόχους αξιογράφων ότι η Λαϊκή προχωρεί με ενέργειες για ανάκτηση των ζημιών που υπέστη τα τελευταία χρόνια.

«Ο Όμιλος της Λαϊκής συνεχίζει να αποτελεί μέρος της δραστηριότητας του τόπου και η διοίκηση εργάζεται εντατικά με στόχο την αναδιάρθρωση του Ομίλου για αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη σταδιακή επαναφορά του στην κυπριακή οικονομία σε υγιή βάση» είπε.

Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί στους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η στρατηγική της τράπεζας με στόχο την επαναφορά της τράπεζας σε ιδιώτες μετόχους.

Στο σημείο αυτό υπέδειξε ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται το τραπεζικό σύστημα οι εργασίες της τράπεζας στην Κύπρο συνεχίζουν να παρουσιάζουν λειτουργική κερδοφορία».

Η Έκτακτη Γ.Σ. της κατά 84% κρατικής τράπεζας, ενέκρινε τα δύο ψηφίσματα που είχε ενώπιον της.

Τη συνέχιση των εργασιών της εταιρείας και τροποποίηση καταστατικού ώστε να μπορεί να διοριστεί αναπληρωτής σύμβουλος άτομο που δεν έχει τη μόνιμη διαμονή του στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα