Λούκα Κατσέλη: Μετά την αξιολόγηση και τα capital controls η πλήρης επάνοδος των καταθέσεων στις τράπεζες

22:20 1/3/2016 - Πηγή: BankWars

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, είπε ότι η πλήρης επάνοδος των καταθέσεων στις τράπεζες θα πρέπει να αναμένεται τα επόμενα τρία χρόνια, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του

προγράμματος, επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά και αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί της κίνησης κεφαλαίων.

Η κ.Κατσέλη είπε επίσης ότι τον Δεκέμβριο του 2015 είχαμε αύξηση των καταθέσεων κατά 1,15 δισ. ευρώ, “μια μικρή αλλά σημαντική επάνοδος καταθέσεων, σε σχέση με τις απώλειες τα έξι χρόνια της κρίσης, που ανήλθαν στα 114 δισ. ευρώ”.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η επάνοδος των καταθέσεων, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά», τόνισε.

Αναφερόμενη στην ενσωμάτωση της οδηγίας 2014/49 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κ. Κατσέλη είπε ότι με τον νόμο διατηρείται το εγγυημένο όριο των 100.000 ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ενώ υπάρχει επιπλέον όριο 300.000 για καταθέσεις οι οποίες αφορούν ορισμένες συναλλαγές, όπως είναι η πώληση ακινήτων, η καταβολή εφάπαξ ή ποσά αποζημίωσης λόγω απόλυσης.

«Οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι απολύτως διασφαλισμένες, όπως και τα αποθεματικά του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Εγγυήσεων (ΤΕΚΕ)», υποστήριξε από την πλευρά του, και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του Ταμείου Θεόδωρος Μητράκος.

Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2014/49/ΕΕ για τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.

Υπέρ, επί της αρχής, του σχεδίου νόμου τοποθετήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων και κατά η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα