Σενάριο στασιμοπληθωρισμού αποκαθηλώνει τις μετοχές και ενισχύει εμπορεύματα, χρυσό, κρυπτονομίσματα

Η αμερικανική οικονομία βυθίζεται σε μια κατάσταση ανάλογη με της δεκαετίας του 1970, όπου ο πληθωρισμός παγιώνεται ενώ η οικονομία ψύχεται – και οι επενδυτές το αγνοούν με δικό τους κίνδυνο, σύμφωνα με τον Μάικλ Χάρτνετ, στρατηγικό αναλυτή μετοχών της BofA Global που επικαλείται το Marketwatch.

Η μετάβαση αυτή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το χρηματιστήριο που πολλοί επενδυτές δεν τις παίρνουν ακόμη στα σοβαρά, προειδοποιεί.

 Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ρυθμό 3,2% τους τελευταίους 12 μήνες και είναι δυνατό να αυξηθούν

με ρυθμό 3,6% μέχρι τον Ιούνιο, ανέφερε ο Χάρτνετ.

Επί του παρόντος, οι traders ποντάρουν σε πιθανότητες άνω του  50% ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να τα αυξάνει τον Μάρτιο του 2022

Τα σημάδια αναζωογόνησης του πληθωρισμού δεν περιορίζονται ωστόσο στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Χάρτνετ.  Η επαναφορά των πληθωριστικών πιέσεων σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη οδηγήσει ορισμένες κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σχέδιά τους για μείωση των επιτοκίων.

Η επιστροφή του στασιμοπληθωρισμού, αν επιβεβαιωθεί, πιθανότατα θα ενισχύσει τη ζήτηση για εμπορεύματα, χρυσό, κρυπτονομίσματα και μετρητά, προκαλώντας παράλληλα απότομη αύξηση της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.  Αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει δραματικά την κατάσταση σε ότι αφορά τις μετοχές και να οδηγήσει στην απώλεια της ηγετικής τους θέσης ως επενδυτικής επιλογής και πρωταθλητών των αποδόσεων.

Αυτό το φαινόμενο έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται, κατά τον Χάρτνετ, όπως δείχνει το γεγονός ότι η αύξηση στις τιμές του αργού ξεπέρασε την αύξηση του δείκτη Nasdaq-100 από την αρχή του 2024.

Σαφώς και οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν από τις μετοχές – τουλάχιστον όχι ακόμα.  Αυτό δείχνει το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα έδωσαν ποσά της τάξης των 56 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν μετοχές  ποσό που αποτελεί ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Μάρτιο του 2021.

Keywords
Αναζητήσεις
senario-stasimoplithorismou-apokathilonei-tis-metoches-kai-enischyei-eborevmata-chryso-kryptonomismata.htm
Τυχαία Θέματα