Τα κόμματα για την απόφαση του ΣτΕ για τις παρακολουθήσεις

00:10 6/4/2024 - Πηγή: BankWars

«Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με το αίτημα ενημέρωσης του κ. Ανδρουλάκη, έκρινε ως αντισυνταγματική την ακραία ρύθμιση του νόμου της ΝΔ του 2021, με την οποία ο παρακολουθούμενος για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν θα λάμβανε ποτέ οποιαδήποτε ενημέρωση για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του. Η ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της, γιατί

πρόκειται για δικό της νόμο, με την “τραγική” ειρωνεία που γνωρίζουν πλέον οι πάντες, πως τον είχε ψηφίσει και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ!» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Το κρίσιμο είναι πως και με αυτή την απόφαση παραμένει στο απυρόβλητο το συνολικό αντιδραστικό πλαίσιο των μαζικών παρακολουθήσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας, με επιστέγασμα τον εξίσου απαράδεκτο, νεότερο νόμο της ΝΔ του 2022» επισημαίνει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

«Αποδεικνύεται ότι το κρατικό δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων” έχει τη βούλα του Συντάγματος, αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου που το ΣτΕ επικαλείται. Στην πραγματικότητα το “κράτος δικαίου” της ΕΕ είναι αληθινός “βάλτος” για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού, γι’ αυτό και πρέπει να καταδικαστεί μαζί με όλα τα κόμματα που νυχθημερόν το επικαλούνται και το υπερασπίζονται».

 Ν.ΠΑΠΠΑΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Κόλαφο για την κυβέρνηση της ΝΔ, χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, την απόφαση του ΣτΕ η οποία έκανε μερικά δεκτή την αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, να αρθεί το μέτρο απαγόρευσης ενημέρωσής του από την ΑΔΑΕ, και να του γνωστοποιηθεί ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεχθεί σε βάρος του από παράνομη παρακολούθηση.

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θεωρούμε ότι χρειάζεται ένας μονομέτωπος αγώνας κατά των υποκλοπών, της καταπάτησης των αρχών του κράτους δικαίου, ειδικά σε αυτή την χρονική συγκυρία, απέναντι στη ΝΔ και στις πρακτικές της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, με αφορμή την συζήτηση επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για την διαφάνεια και την οικονομία.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι και εσείς κ. Χατζηδάκη και τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία έχουν πέσει θύματα παρακολουθήσεων, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους και θα αξιοποιήσουν την απόφαση του ΣτΕ για να ενημερωθούν για τους λόγους που ήταν υπό παρακολούθηση», τόνισε ο κ. Παππάς, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

«Η αξιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για ενημέρωση, δεν είναι ανάγκη καθενός από εσάς ξεχωριστά που ήσασταν στη λίστα των παρακολουθήσεων, είναι ανάγκη για την ελληνική δημοκρατία να ξέρουμε τι έχει συμβεί. Δεν αφορά μόνο τη δική σας πολιτική αξιοπρέπεια, αφορά την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος. Για φανταστείτε εικόνα, να επιτρέπει ο νόμος να ενημερωθείτε, γιατί ήσασταν θύματα παρακολουθήσεων, και να κάθεστε απλά να φυλλομετράτε τις μέρες, μέχρι τις ευρωεκλογές», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Tην ίδια ημέρα που ο Προοδευτικός κόσμος ζει μια μικρή “νίκη” απέναντι στο παρακράτος της Δεξιάς, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να στρέφει τα πυρά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη ταυτιζόμενο με τις συκοφαντίες και τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον πως ο κύριος Ανδρουλάκης και το κομματικό επιτελείο του έχουν αποφασίσει πως το να γίνουν η “ουρά” της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μονόδρομος. Ας κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν», προσθέτει.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Ο Κυριάκος Βελόπουλος σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ να κάνει εν μέρει δεκτή την αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του, έκανε λόγο για «πλήρη δικαίωση της Ελληνικής Λύσης, σε σχέση με τις συνεχείς παραβιάσεις του Συντάγματος».

Τόνισε ότι «τώρα λοιπόν ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να κάνει μία μήνυση στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Δημητριάδη, που δεν την έχει κάνει εδώ και μήνες και είναι περίεργο αυτό, για να μάθει όχι γιατί τον άκουγαν, αλλά ποιοι τον άκουγαν». «Ήρθε η ώρα λοιπόν να κάνει το αυτονόητο, που δεν έκανε τόσο καιρό. Αλλιώς, κάτι φοβάται. Ας μας πει λοιπόν τι φοβάται ο κ. Ανδρουλάκης», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την έξαρση της εγκληματικότητας. «Διαρρήξεις, βιασμοί, δολοφονίες, καθημερινά φαινόμενα στην ελληνική κοινωνία. Και τώρα ο κ. Χρυσοχοΐδης πήρε την απόφαση να κάνει τηλεδιάσκεψη με δυόμισι χιλιάδες αστυνομικούς για την ενδοοικογενειακή βία», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Πρόσθεσε ότι «με τηλεδιασκέψεις δεν κάνεις διοίκηση. Δεν ασκείς διοίκηση. Δεν κυβερνάς. Ούτε κάνεις αστυνομία. Απλά κάνεις επικοινωνία και όχι ουσία».

Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

«Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά», υποστηρίζει η Νέα Αριστερά.

Επισημαίνει ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που έφερε η ΝΔ τον Μάρτιο του 2021, που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα των παρακολουθήσεων». Σχολιάζει ότι «λίγους μήνες αργότερα αποκαλύφθηκε το γιατί». Η Νέα Αριστερά αναφέρει ότι «ο Κ. Μητσοτάκης νομοθέτησε αντισυνταγματικά έχοντας πλήρη γνώση της αντισυνταγματικότητας για ένα και μόνο στόχο: την συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και την προστασία του παρακράτους που είχε στηθεί δίπλα στο πρωθυπουργικό γραφείο».

Σημειώνει ότι η σημερινή εξέλιξη «είναι μια μικρή αποκατάσταση του κράτους Δικαίου σε μια χώρα που με ευθύνη της κυβέρνησης, αυτό υποχωρεί διαρκώς» και ότι «συνιστά όμως και την απόλυτη δικαίωση όλων των επιχειρημάτων που προέβαλλαν την αντισυνταγματικότητα της κυβερνητικής τροπολογίας». Καταληκτικά υποστηρίζει ότι «η απόφαση του ΣτΕ εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναδεικνύεται σε αρχιερέα της συγκάλυψης και της παραβίασης του κράτους Δικαίου και του Συντάγματος. Το Δίκιο πρέπει να νικήσει, και θα νικήσει».

Keywords
Αναζητήσεις
ta-kommata-gia-tin-apofasi-tou-ste-gia-tis-parakolouthiseis.htm
Τυχαία Θέματα