Θολό τοπίο με την αξιολόγηση – Σκηνικό πλήρους αβεβαιότητας

10:49 3/3/2016 - Πηγή: BankWars

Σκηνικό πλήρους αβεβαιότητας επικρατεί αναφορικά με την εξέλιξη της αξιολόγησης από τους δανειστές, καθώς δεν βγήκε λευκός καπνός από τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Το τοπίο είναι θολό, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Μεγάλο αγκάθι παραμένει η στάση του ΔΝΤ,

καθώς το χάσμα με τους Ευρωπαίους είναι μεγάλο, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό. Το Ταμείο εμμένει για νέα μέτρα ύψους 7-9 δισ. ευρώ την τριετία 2016-2018, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά τα μέτρα στα 5,5 δισ. ευρώ.

Παρά τις πιέσεις που δέχεται το ΔΝΤ από Κομισιόν, ΕΚΤ, ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, το Ταμείο εμμένει στις θέσεις του. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώρος κατηγορεί το ΔΝΤ για παράλογες απαιτήσεις οι οποίες υπερβαίνουν τη συμφωνία του καλοκαιριού.

Την ίδια ώρα η Καγκελάριος Μέρκελ πιέζει για ελαφρύνσεις προς την Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο η τακτική αυτή συναντά αντιδράσεις και εντός Ελλάδος, καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι η σύνδεση αξιολόγησης – προσφυγικού θα πλήξει ζωτικά συμφέροντα της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 7 Μαρτίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης, με την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει σε πολιτική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.

Δραματικές εκκλήσεις για να κλείσει η αξιολόγηση

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι θεσμικοί και οικονομικοί παράγοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, προκειμένου να βγει από το τέλμα η ελληνική οικονομία.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας έχει τονίσει την αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ και ο πρώην διοικητής της ΤτΕ και νυν στέλεχος της Eurobank, Γιώργος Προβόπουλος προειδοποίησε ότι η διαρκής αβεβαιότητα υπονομεύει την οικονομία.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομία, κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης έχουν προειδοποιήσει ότι αν δεν κλείσει άμεσα η συμφωνία…καήκαμε, δηλώσεις ενδεικτικές της ανησυχίας που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο.

Την ίδια ώρα ο επιχειρηματικός κόσμος, και μέσω του ΣΕΒ, απευθύνει έκκληση για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις είναι ασφυκτικό, ενώ η διαρκής αβεβαιότητα αποτελεί τροχοπέδη για τις επενδύσεις, οι οποίες είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα δύο σενάρια για την οικονομία το 2016

Ένα αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο σενάριο για τις εξελίξεις στην οικονομία, που θα επηρεάσουν σε μέγιστο βαθμό, τόσο τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, όσο και το Χρηματιστήριο.

ΤΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

– Ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως τον Απρίλιο και ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή
– Επαναφορά του waiver για τις τράπεζες-Ένταξη ομολόγων στο QE
– Επιταχύνεται η επιστροφή των καταθέσεων-μειώνεται ο ELA
– Συμφωνία για αναδιάρθρωση χρέους
– Κλείνει το μέτωπο της προσφυγικής κρίσης
– Επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία, μπαίνουν σε βιώσιμη τροχιά τα κόκκινα δάνεια
– Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους
– Νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων
– Μείωση της ανεργίας κάτω από το 24%
– Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
– Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση 3ετούς ομολόγου

ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Διεθνώς
– Επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Κίνας
– Αύξηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων
Στην Ελλάδα
– Καθυστέρηση της αξιολόγησης και των μεταρρυθμίσεων ή προβλήματα πολιτικά με την ψήφισή τους στη Βουλή
– Προβλήματα στις ιδιωτικοποιήσεις
– Μείωση δημοσίων εσόδων
– Νέες εκλογές
– Αύξηση της φορολογίας
– Κοινωνικές αναταραχές
– Ύφεση υψηλότερη των εκτιμήσεων
– Ανάγκη για υπογραφή νέου μνημονίου με το ΔΝΤ
Capital controls
– Παγώνει η συνθήκη Σένγκεν
– Χαμηλό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα