ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ – ΣΤΑ ΖΑΡΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΕ-ΔΝΤ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

09:29 4/3/2016 - Πηγή: BankWars

Λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 7ης Μαρτίου, σκηνικό πλήρους αβεβαιότητας επικρατεί αναφορικά με την εξέλιξη της αξιολόγησης από τους δανειστές και την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Ο Ντάισελμπλουμ κάνει λόγο για μικρή πρόοδο. Η Κομισιόν κάνει λόγο για… πρόοδο. Ο Β.Σόιμπλε, φέρεται…διπρόσωπος! 1. Δηλώνει διά ζώσης στο Λονδίνο ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί, επειδή η Ελλάδα
δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, και ζητά να μην θεωρεί η Αθήνα ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση ως δικαιολογία προκειμένου να μην εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας. 2.Έτοιμος για παραχωρήσεις στο μέτωπο της Ελλάδας φαίνεται να είναι ο Β.Σόιμπλε, υπό την προϋπόθεση όμως οι αριθμοί του προγράμματος στήριξης να βγαίνουν, καθώς σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών δήλωσε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ευέλικτα ποιες μεταρρυθμίσεις θα υλοποιήσει προκειμένου να εφαρμόσει το μνημόνιο εφόσον το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχει συμφωνηθεί. Η εφημερίδα εκτιμά ότι έτσι, η Ελλάδα αποδεσμεύεται από την υποχρέωση να υλοποιήσει την αμφιλεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση για να λάβει οικονομική στήριξη.Η Καγκελάριος Μέρκελ, σύμφωνα με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, πιέζει για ελαφρύνσεις προς την Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο η τακτική αυτή συναντά αντιδράσεις και εντός Ελλάδος, καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι η σύνδεση αξιολόγησης – προσφυγικού θα πλήξει ζωτικά συμφέροντα της χώρας. Η ελληνική πλευρά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, επικαλούμενοι την.. λογική, ενώ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δήλωσε προχθές στο STAR ότι το κουαρτέτο θα έλθει στην Αθήνα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώρος κατηγορεί το ΔΝΤ για παράλογες απαιτήσεις οι οποίες υπερβαίνουν τη συμφωνία του καλοκαιριού.

ΔΝΤ: Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ

Μεγάλο αγκάθι παραμένει η στάση του ΔΝΤ, καθώς το χάσμα με τους Ευρωπαίους είναι μεγάλο, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό. Το Ταμείο εμμένει για νέα μέτρα ύψους 7-9 δισ. ευρώ την τριετία 2016-2018, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά τα μέτρα στα 5,5 δισ. ευρώ.

Παρά τις πιέσεις που δέχεται το ΔΝΤ από Κομισιόν, ΕΚΤ, ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, το Ταμείο εμμένει στις θέσεις του.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ούτε λίγο, ούτε πολύ, λέει ότι για να βρεθεί λύση, είτε οι ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους , είτε να επιβληθούν στην Ελλάδα τα σκληρά μέτρα που το ίδιο προτείνει.

Αξιολόγηση χωρίς ΔΝΤ;

Η απόσταση ΔΝΤ – Ευρωπαίων δανειστών είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει τα μέτρα στα 5,5 δισ. ευρώ.

Κατόπιν όλων αυτών, εξετάζονται διάφορα σενάρια ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις. Συζητείται είτε να μπει στο πρόγραμμα το Ταμείο το καλοκαίρι όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση (χωρίς τη συμμετοχή του), είτε αυτή να «σαλαμοποιηθεί». Με άλλα λόγια να σπάσουν τα μέτρα που προβλέπονται σε πολλές δόσεις και κατ’ επέκταση να τεμαχιστεί και η δόση που προβλέπεται να εκταμιευθεί.

Το σενάριο αυτό, “βολεύει” τους ευρωπαίους που πάνε ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ το θέμα της συζήτησης για το χρέος, “βολεύει” βραχυπρόθεσμα την ελληνική κυβέρνηση που δεν θα αναγκαστεί να πάρει ΑΜΕΣΑ τα σκληρά μέτρα του ασφαλιστικού, αλλά είναι και δύσκολο να συμβεί, καθώς πολλές ευρωπαικές πλευρές, δεν συζητούν καν την αξιολόγηση και την καταβολή χρημάτων στην Ελλάδα, χωρίς να έχει δώσει το “καλώς λέχει” το ΔΝΤ. Οι χώρες αυτές, προς το παρόν δεν…μιλάνε, δεδομένου του προσφυγικού προβλήματος. Έτσι και αυτό διευθετηθεί τη Δευτέρα, θα τηρήσουν πολύ σκληρή στάση απέναντι στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σημαντικό στοιχείο, ενδεικτικό ίσως του κλίματος που επικρατεί είναι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας, το «παρών» θα δώσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, και σκληρός του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και όχι η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ

Ανοιχτά και άλλα θέματα

Εκτός από το ασφαλιστικό-δημοσιονομικό, το ΔΝΤ θέτει το θέμα των εργασιακών (ελεύθερες απολύσεις), η ΕΚΤ ζητά να προχωρήσει η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Γερμανία πιέζει για την ολοκλήρωση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και ο ESM να ρυθμιστεί η ρευστότητα ανάλογα με τις ανάγκες αποπληρωμής του χρέους.

ΕΛΛΑΔΑ: Δραματικές εκκλήσεις για να κλείσει η αξιολόγηση

Κορυφαίοι θεσμικοί και οικονομικοί παράγοντες στην Ελλάδα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, προκειμένου να βγει από το τέλμα η ελληνική οικονομία.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας έχει τονίσει την αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ και ο πρώην διοικητής της ΤτΕ και νυν στέλεχος της Eurobank, Γιώργος Προβόπουλος προειδοποίησε ότι η διαρκής αβεβαιότητα υπονομεύει την οικονομία.

Οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, όπως ο Δ.Μαντζούνης της Alpha Bank και ο Ν.Καραμούζης της Eurobank, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2015, επισήμαναν ότι κομβικό σημαίο για να γυρίσει θετικά η οικονομλια στο δεύτερο εξάμηνο, είναι η επιτυχής πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος,

Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομία, κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης έχουν προειδοποιήσει ότι αν δεν κλείσει άμεσα η συμφωνία…καήκαμε, δηλώσεις ενδεικτικές της ανησυχίας που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο.

Ο επιχειρηματικός κόσμος, και μέσω του ΣΕΒ, απευθύνει έκκληση για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις είναι ασφυκτικό, ενώ η διαρκής αβεβαιότητα αποτελεί τροχοπέδη για τις επενδύσεις, οι οποίες είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ανάκαμψη της οικονομίας.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 2016

Ένα αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο σενάριο για τις εξελίξεις στην οικονομία, που θα επηρεάσουν σε μέγιστο βαθμό, τόσο τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, όσο και το Χρηματιστήριο.

ΤΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

– Ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως τον Απρίλιο και ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή
– Επαναφορά του waiver για τις τράπεζες-Ένταξη ομολόγων στο QE
– Επιταχύνεται η επιστροφή των καταθέσεων-μειώνεται ο ELA
– Συμφωνία για αναδιάρθρωση χρέους
– Κλείνει το μέτωπο της προσφυγικής κρίσης
– Επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία, μπαίνουν σε βιώσιμη τροχιά τα κόκκινα δάνεια
– Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους
– Νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων
– Μείωση της ανεργίας κάτω από το 24%
– Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
– Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση 3ετούς ομολόγου

ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Διεθνώς
– Επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Κίνας
– Αύξηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων
Στην Ελλάδα
– Καθυστέρηση της αξιολόγησης και των μεταρρυθμίσεων ή προβλήματα πολιτικά με την ψήφισή τους στη Βουλή
– Προβλήματα στις ιδιωτικοποιήσεις
– Μείωση δημοσίων εσόδων
– Νέες εκλογές
– Αύξηση της φορολογίας
– Κοινωνικές αναταραχές
– Ύφεση υψηλότερη των εκτιμήσεων
– Ανάγκη για υπογραφή νέου μνημονίου με το ΔΝΤ
Capital controls
– Παγώνει η συνθήκη Σένγκεν
– Χαμηλό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις

Keywords
οικονομια, οικονομια, διεθνές νομισματικό ταμείο, süddeutsche zeitung, γιάννης στουρνάρας, alpha bank, αθηνα, σόιμπλε, ελλαδα, μνημονιο, μερκελ, star, ΔΝΤ, νέα, ΕΚΤ, ηπα, λύση, καλοκαιρι, συμμετοχή, χρεος, esm, ττε, στουρναρας, eurobank, τραπεζες, alpha, υπουργοι, σεβ, αναδιαρθρωση, capital, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , χρηματιστηριο, σταση εργασιας, βουλη, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, eurobank alpha, alpha eurobank, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, λιστα λαγκαρντ, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, εκλογες 2015, αξιολογηση, γιάννης στουρνάρας, αποτελεσματα, βγαινουν, χωρες, το θεμα, γερμανια, ηπα, θεμα, λονδινο, νεα μετρα, προγραμμα, σεβ, ττε, υφεση, alpha, capital, eurobank, star, αυξηση, ασφαλιστικο, δευτερο, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, διοικητης, δωσει, ευρω, εξελιξη, επενδυσεις, ευκλειδης, εφημεριδα, ζητα, ιδιο, κυβερνηση, λύση, λογια, λογο, μειωση, περιβαλλον, υπογραφη, προβληματα, ρεκορ, ρυθμιση, σεναριο, συμμετοχή, σόιμπλε, φυσικα, χασμα, αγορες, esm, η εφημεριδα, πωληση, süddeutsche zeitung, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα