Βασίλης Ψάλτης σε αναλυτές: Μέρισμα 122 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023 – Εξετάζονται νέες εξαγορές, αλλά με αυστηρά κριτήρια

14:19 7/3/2024 - Πηγή: BankWars

Τη διανομή μερίσματος 122 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023, σχεδιάζει η Alpha Bank, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εφόσον ασφαλώς λάβει την έγκριση του επόπτη η οποία αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να εξελιχθεί στο 30% το 2025 και 2026 ή αλλιώς σε επιστροφές

1 δισ. ευρώ το 2024-2026.

«Βελτιώσαμε τους δείκτες κάλυψης και τα κεφαλαιακά μαξιλάρια και ενισχύσαμε την ανθεκτικότητα του ισολογισμού για να διασφαλίσουμε την αξία για τους μετόχους μας. Είμαστε βέβαιοι για τις πληρωμές μερισμάτων και την μέγιστη δυνατή ανταμοιβή των μετόχων μας», τόνισε ο κ. Ψάλτης.

Όπως υπογράμμισε ο CEO της Τράπεζας, στη διάρκεια του call με τους αναλυτές, αυτό που προέχει ως διαχείριση του υπερβάλλοντος κεφαλαίου, που ήδη διαθέτει η Τράπεζα, είναι η ανταμοιβή των μετόχων. Και στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, μπορεί θεωρητικά να εξετάζονται ευκαιρίες συνεργασιών ή εξαγορών, αλλά, όπως διευκρίνισε επαρκώς ο κ. Ψάλτης, αυτό θα κριθεί με γνώμονα τα αυστηρά κριτήρια που έχει η Alpha Bank ως προς την επιλογή νέων συμφωνιών. «Έχουμε πολύ αυστηρά κριτήρια αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχει κάθε συνεργασία στο EPS των μετοχών (κέρδη ανά μετοχή) και στη διαμόρφωση αξίας προς τους μετόχους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση συνδυαστικά με το DTC η διοίκηση της τράπεζας σημείωσε πως ο αναβαλλόμενος φόρος  είναι 56% των κεφαλαίων της τράπεζας στην παρούσα φάση και θα οδηγηθεί στο 44% το 2024 μέσα από την αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας με εσωτερικές διαδικασίες για να καταλήξει στο 20% το 2029.

Δεν υπάρχει μαγική λύση για το DTC ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας. Με δεδομένο ωστόσο πως  η Ελλάδα έχει πια επενδυτική βαθμίδα αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.

Συγχρόνως η διοίκηση της τράπεζας αναφέρθηκε στα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου λέγοντας πως είναι πολύ λίγα ύψους 100 εκατ. ευρώ  και δεν συνιστούν πρόβλημα ακόμη και εάν γίνουν πλήρεις προβλέψεις για τα δάνεια αυτά.

Η παραγωγή κεφαλαίου που αποτελεί βασικό άξονα της λειτουργίας της Τράπεζας, παράλληλα με την άνοδο της κερδοφορίας, συνεχίζεται πάραυτα, όπως ειπώθηκε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, με τον CEO της Τράπεζας, αλλά και τον CFO, Λάζαρο Παπαγαρουφάλλου, να υπογραμμίζουν ότι ακόμη και μετά τη διανομή μερίσματος για την χρήση 2023 (συνολικά περίπου 1 δισ. ευρώ) το διαθέσιμο υπερβάλλον κεφάλαιο θα είναι 1,5 δισ. ευρώ- ποσό που πυροδότησε και την προηγούμενη σχετική ερώτηση με το σκοπό διάθεσης του σε πιθανές νέες εξαγορές. « Ήδη διαπιστώνουμε ότι τα κέρδη εξακολουθούν και αυξάνονται με πολύ ισχυρό ρυθμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Β. Ψάλτης και αναφερόμενος στη συνεργασία με το στρατηγικό εταίρο UniCredit προανήγγειλε τη δημιουργία νέων δομημένων προϊόντων για τους affluent πελάτες στο wealth management αλλά και για νέα καινοτόμα προϊόντα στο χώρο του bancassurace, το δεύτερο τρίμηνο.

Αναφορικά με τα επιτόκια, η διοίκηση της Alpha Bank εκτιμά ότι σταδιακά η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά σύμφωνα με τους δικούς της χειρισμούς, η επίπτωση από τις απώλειες έντοκων εσόδων όχι μόνο έχει προβλεφθεί, αλλά δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τα στοιχεία του Ισολογισμού. Σε αυτό οφείλεται εν πολλοίς, τόσο η προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, το οποίο θα εξακολουθήσει να έχει 1% υψηλότερη απόδοση και άλλα 2 δισ. ευρώ νέες τοποθετήσεις,  όσο και η διεύρυνση της πιστωτικής επέκτασης καθώς το χαμηλότερο επιτοκιακό περιβάλλον θα αναζωπυρώσει τη ζήτηση για κεφάλαια.

Tα κόκκινα δάνεια της τράπεζας θα διαμορφωθούν στο 5% το 2024 ενώ θα μειωθούν κάτω από 4% το 2026.

Στους «σταθμούς» του ΄23 αναφέρθηκε ο δείκτης ΝΡΕ στο 6% που όπως παραδέχτηκαν τα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας έχουν ακόμη πολύ δρόμο να κάνουν σε σχέση με τον ανταγωνισμό , η αύξηση κατά 5% των ενήμερων δανείων, η σημαντική αναρρίχηση του δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 12,9% και η κεφαλαιακή επάρκεια FL CET 1  στο 14,3%.

Σημαντική αναδείχθηκε επίσης η συνεργασία με τη UniCerdit στο Wealth Management με αποτέλεσμα, τόσο στο πλαίσιο της συνένωσης δυνάμεων, όσο και του ρόλου της Alpha στο χώρο, να διαχειρίζεται η Τράπεζα 1,3 δισ. ευρώ κεφάλαια και να αποκτήσει μερίδιο αγοράς 30% στα αμοιβαία κεφάλαια.

Τα αποτελέσματα

Προσαρμοσμένα κέρδη 780,4 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Alpha Bank το 2023, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου. Τα προσαρμοσμένα κέρδη του 4ου τριμήνου ήταν 215,8 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά:

Το 2023, ο Δείκτης Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων με βάση τα Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους διαμορφώθηκε σε 12,9%, τα Προσαρμοσμένα Κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε €0,322, ενώ ο
Δείκτης FL CET1 σημείωσε αύξηση 237 μ.β. σε ετήσια βάση.

Η καθαρή πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε €1,1 δισ. το δ’ τρίμηνο, αντανακλώντας την επίδοση ρεκόρ σε νέες εκταμιεύσεις, ύψους €2,8 δισ. Ως αποτέλεσμα των σημαντικών αυτών επιδόσεων, το Χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με την αρχή του έτους, σε συγκρίσιμη βάση.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση ενώ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με το γ’ τρίμηνο, μη λαμβάνοντας υπόψη την αναταξινόμηση της Alpha Bank  Romania στα στοιχεία Ενεργητικού προς πώληση. Τα υπό Διαχείριση Περιουσιακά Στοιχεία αυξήθηκαν κατά €0,8 δισ. σε τριμηνιαία βάση ή 37,2% ετησίως. Οι προθεσμιακές καταθέσεις ως ποσοστό των εγχώριων καταθέσεων της Τράπεζας παρέμειναν αμετάβλητες στο 25%, με την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ως ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της αγοράς (beta) να εξελίσσεται με μειωμένο ρυθμό έναντι του αναμενόμενου.

Keywords
Αναζητήσεις
vasilis-psaltis-se-analytes-merisma-122-ekat-evro-gia-ti-chrisi-tou-2023--exetazontai-nees-exagores-alla-me-afstira-kritiria.htm
Τυχαία Θέματα