Υποψήφια για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Επιβεβαίωσε την πρόθεση του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) να στηρίξει ομόφωνα μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν ο επικεφαλής του Φρίντριχ Μέρτς, στη διάρκεια κοινής συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα Δευτέρα με την πρόεδρο της Κομισιόν. Είχε προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου από την ίδια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια

συνάντησής της με μέλη του CDU στο Βερολίνο.

H επικύρωση της υποψηφιότητάς της θα γίνει στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 6-7 Μαρτίου στο Βουκουρέστι. Η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων λήγει το μεσημέρι της 21ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις το ΕΛΚ προηγείται,  καθώς οι προβλέψεις δίνουν στην κεντροδεξιά ευρωομάδα τις περισσότερες έδρες στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είθισται το κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες να έχει το δικαίωμα να θέσει την υποψηφιότητα του νέου προέδρου της Κομισιόν.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες ήδη θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει στη θέση της για τα επόμενα πέντε χρόνια, λόγω και της έλλειψης άλλων εναλλακτικών υποψηφιοτήτων και δεδομένων των ποσοστών που συνεχίζει να συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις το ΕΛΚ. Βέβαια, η υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει με ειδική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετέπειτα με πλειοψηφία από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πάντως, η αριθμητική των νέων εδρών -βάσει των έως τώρα δημοσκοπήσεων- «δείχνει» ότι συνολικά οι τρεις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες -το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι- δεν σχηματίζουν πλειοψηφία και αυτό ίσως σημάνει ότι η Φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί τη στήριξη και από άλλα μικρότερα κόμματα. Αυτή ακριβώς η κοινοβουλευτική αριθμητική εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την υποχώρηση της προέδρου της Κομισιόν από προηγούμενες δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά την «πράσινη» μετάβαση αλλά και τα αιτήματα των αγροτών. Οι πρόσφατες εξαγγελίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, πάντως, έχουν την έγκριση πολλών ευρωπαϊκών κομμάτων, και κυρίως του ΕΛΚ.

Η επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της Φον ντερ Λάιεν σημαίνει αυτόματα και την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις επικείμενες ευρωεκλογές που θα λάβουν χώρα μεταξύ 6-9 Ιουνίου σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Keywords
Αναζητήσεις
ypopsifia-gia-defteri-thiteia-stin-proedria-tis-komision-i-oursoula-fon-nter-laien.htm
Τυχαία Θέματα