Eurovision 2024: Πόσα χρήματα έδωσε η ΕΡΤ για τη συμμετοχή της Μαρίνας Σάττι στον διαγωνισμό

Ο μεγάλος τελικός της Eurovision πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (11/05) και νικήτρια αναδείχθηκε η Ελβετία με το Nemo και το τραγούδι «The Code».

Η Μαρίνα Σάττι και η ομάδα της επέστρεψαν εχθές (12/05) στην Αθήνα μετά την 11η θέση που κατέλαβαν στον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού.

Βέβαια πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ποιος είναι ο τρόπος διεξαγωγής Eurovision αλλά και πως χρηματοδοτείται

συνολικά ο διαγωνισμός.

Marina Satti of Greece performs the song ZARI during the Grand Final of the Eurovision Song Contest in Malmo, Sweden, Saturday, May 11, 2024. (AP Photo/Martin Meissner)

Κάθε χώρα που θέλει να λάβει μέρος στη Eurovision οφείλει να πληρώσει ένα ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόραση (EBU), η οποία είναι και η διοργανώτρια Αρχή του μουσικού θεσμού.

Το ποσό αυτό καθορίζεται κυρίως από πληθυσμιακά κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία καταβάλλουν τα περισσότερα στην EBU για τη Eurovision 2024.

Μάλιστα, αυτές οι χώρες αποτελούν και το λεγόμενο «Big Five» της Eurovision και είναι παρούσες σε κάθε τελικό, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν τον σκόπελο της ημιτελικής φάσης.

Marina Satti of Greece performs the song ZARI during the Grand Final of the Eurovision Song Contest in Malmo, Sweden, Saturday, May 11, 2024. (AP Photo/Martin Meissner)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος συμμετοχής για πολλά κράτη μέλη και ειδικά τα μικρότερα δεν είναι αμελητέο και έτσι υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν στέλνουν αποστολές στη Eurovision.

Όπως και να έχει το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος το σηκώνει η διοργανώτρια χώρα με την οικονομική συνεισφορά από τον τηλεοπτικό οργανισμό που διοργανώνει τον διαγωνισμό να κυμαίνεται στα 10 με 20 εκατ. ευρώ, ενώ κατά κανόνα κάποιο επιπλέον ποσό συνεισφέρει η πόλη που γίνεται η διοργάνωση, είτε σε χρήμα είτε σε παροχές.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ενέκρινε στις 22/01, το συνολικό ποσό των 176.647,20 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για τη συμμετοχή της στη Eurovision 2024, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Marina Satti of Greece arrives for the flag parade before the Grand Final of the Eurovision Song Contest in Malmo, Sweden, Saturday, May 11, 2024. (AP Photo/Martin Meissner)

Το συγκεκριμένο ποσό είναι το σύνηθες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision κατά τα τελευταία χρόνια και εννοείται πως δεν πρόκειται για το τελικό πόσο αλλά μόνο για το τέλος συμμετοχής καθώς σε αυτό θα προστεθούν και τα έξοδα για την ελληνική αποστολή στο Μάλμε της Σουηδίας.

Ειδήσεις σήμερα:

‘Αναψε φωτιές ο Πορτοσάλτε για τον τρόπο που έπαιρνε τα πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός-Τι του απάντησε ο Οικονόμου (video)

Καιρός: Τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που θα φέρει τα πρώτα 35άρια – Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Έκρηξη on air του Πιρς Μόργκαν με τον εκπρόσωπο της Ισραηλινής κυβέρνησης: «Αυτά είναι ανοησίες» (video)

Λιάγκας: Ξέσπασε κατά Σάττι, ΕΡΤ και Ζούλα – «Αυτά να τα κάνετε με τα δικά σας λεφτουδάκια» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα