Πέθανε ο μεγάλος τραγουδιστής και ακτιβιστής Χάρι Μπελαφόντε

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής που έσπασε τα φυλετικά στερεότυπα της δεκαετίας του ’50, Χάρι Μπελαφόντε.

Ο Μπελαφόντε πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Σε μια εποχή που οι φυλετικοί διαχωρισμοί ήταν έντονοι στις ΗΠΑ, το πρόσωπο του Μπελαφόντε έσπασε την κυριαρχία των λευκών στις οθόνες των σινεμά και της τηλεόρασης.

Η εξέλιξη του Μπελαφόντε στην κορυφή της αμερικανικής σόου μπιζ θεωρείται ιστορική αφού η επιτυχία του ξεπέρασε σε μέγεθος

ακόμη και αυτές των τεράστιων μαύρων καλλιτεχνών όπως του Λούις Άρμστρονγκ και της Έλα Φιτζντζέραλντ.

Όπως περιγράφουν οι New York Times, για μια χρονική περίοδο δεν υπήρχε ούτε μαύρος ούτε λευκός που να ήταν «μεγαλύτερος» από τον Χάρι Μπελαφόντε.

Υπήρξε προσωπικός φίλος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον οποίο υποστήριξε ένθερμα στον αγώνα για πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ.
Ο Μπελαφόντε υπήρξε πολέμιος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Με δημόσιες δηλώσεις του αντιτάχτηκε στο εμπάργκο των ΗΠΑ για την Κούβα, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στην εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα. Επανειλημμένα επικρότησε τον Φιντέλ Κάστρο[10], τον οποίο επισκέφτηκε στην Κούβα.

Keywords
Τυχαία Θέματα