Τα «golden boys» της φοροαπάτης

Κύκλωμα   που «θησαύριζε» κάνοντας φορολογικές απάτες, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αποκαλύφθηκε  από την  Οικονομική Αστυνομία με την συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών αλλά και του Ελληνικού Γραφείου Ευρωπαϊκών Εισαγγελέων. Πρόκειτε σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis για  δύο επιχειρηματίες που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τις… κοσμικές στήλες των lifestyle περιοδικών και ιστοσελίδων.

Όσον αφορά, τον έναν από τους  δύο «επώνυμους»,  αποδίδεται αρχηγικός ρόλος, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για πρόσωπο που είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ

όταν παντρεύτηκε γνωστό μοντέλο, πρώην Σταρ Ελλάς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας έκανε «μεγάλη» ζωή, ζούσε σε υπερπολυτελές σπίτι στα νότια προάστια της Αθήνας, ενώ κυκλοφορούσε πάντα με υπερπολυτελή αυτοκίνητα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο δεύτερος επιχειρηματίας που φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα και στο παρελθόν είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ κατηγορείται ότι είχε περιφερειακό ρόλο στην οργάνωση. Πρόκειται για επιχειρηματία που είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των lifestylemedia λόγω της σχέσης του με γνωστή τραγουδίστρια. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος φέρεται να είχε στο όνομά του εμπλεκόμενη με το κύκλωμα εταιρία, ενώ κάποιες κάρτες «αχυρανθρώπων» είχαν δηλωθεί σε διεύθυνση που αντιστοιχεί σε αυτή του σπιτιού του.

Όσον αφορά στο χρονικό της υπόθεσης που ανακοινώθηκε σήμερα από την Οικονομική Αστυνομία, η λεία του κυκλώματος είναι άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στα 70 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η φοροαποφυγή. Συνελήφθησαν 10 μέλη εκ των οποίων τα τρία αρχηγικά και δεσμεύτηκαν πάνω από 1.500.000 ευρώ από λογαριασμούς εικονικών επιχειρήσεων. Το βασικό αντικείμενο της εμπορικής δραστηριότητας της οργάνωσης ήταν οι εισαγωγές και πωλήσεις κινητών τηλεφώνων. Ενδεικτικό της έκτασης της δραστηριότητάς τους είναι ότι υπολογίζεται ότι είχαν φτάσει να εμπορεύονται προϊόντα αξίας 70 εκατ. ευρώ.

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης:

χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιριών, ενώ υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,δήλωναν ως έδρα των εταιριών χώρους στους οποίους ουδέποτε εγκαθίσταντο και δεν ανέπτυσσαν εμπορική δραστηριότητα,χρησιμοποιούσαν «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν σχετίζονταν με νομικές οντότητες, ως διαχειριστές/εκπροσώπους των εταιριών,μέσω των στοιχείων αυτών, απέδιδαν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς taxisnet,καταχωρούσαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο,δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιριών, υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενισχύσεων για επιτρεπτέα προκαταβολή καιπροχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Παράλληλα, για να αποφεύγουν την αποκάλυψη της δράσης τους από τις διωκτικές Αρχές, φρόντιζαν να ιδρύουν νέες νομικές οντότητες, να τοποθετούν διαρκώς νέα μέλη ως διαχειριστές και να καλύπτουν τις εικονικές εμπορικές συναλλαγές μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων συνδυασμένο με αναντιστοιχίες μεταξύ περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και τις χρεώσεις τηρούμενων λογαριασμών.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εκδίδονται από τις φορολογικές αρχές αποφάσεις ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» σε βάρος των ανύπαρκτων πρόσωπων ή «αχυρανθρώπων», αποστερώντας την δυνατότητα ανάκτησής τους και αποφεύγοντας τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των μελών της οργάνωσης. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η σύσταση -5- εταιρειών μέσω υφαρπαγής στοιχείων προσώπου και μεταβίβαση σε αυτό -26- εταιρειών, τις οποίες διαχειρίζονταν αφανώς τα μέλη της οργάνωσης. Το άτομο αυτό περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη λίστα των μεγαλοοφειλέτων του δημοσίου με ποσό 3.250.000 ευρώ περίπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα