Ερχεται το πρώτο κύμα έντονης ζέστης

To πρώτο κύμα έντονης ζέστης αναμένεται να ζήσει η χώρα τις επόμενες ημέρες, καθώς το φθινοπωρινό σκηνικό υποχωρεί και ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει έως και επτά βαθμούς πάνω από το συνηθισμένο για την εποχή. Η μετάβαση αναμένεται να είναι απότομη. Χθες το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας κατεγράφησαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με το θερμόμετρο να δείχνει έως και 0,5 βαθμό Κελσίου, ενώ από την Πέμπτη και μετά προβλέπεται να σημειωθούν μέγιστες τιμές έως και 35 βαθμών της κλίμακας.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, «η θερμοκρασία θα αρχίσει

να αυξάνεται βαθμιαία από την Πέμπτη και η ζέστη θα είναι εντονότερη στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Οι τιμές αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερες από το κανονικό για την εποχή, οι οποίες κανονικά κυμαίνονται στους 25-26 βαθμούς Κελσίου. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τους 32-33 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 35 βαθμούς».

Θερμές αέριες μάζες

Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει από σήμερα, επισημαίνει ο διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. «Είναι γεγονός ότι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα φτάσουν στη χώρα μας μετά τα μέσα τη εβδομάδας, κάτι που θα αυξήσει τη θερμοκρασία. Το αν, όμως, θα επικρατήσουν πολύ υψηλές τιμές θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως από το αν αυτές οι αέριες μάζες θα συνοδεύονται από συννεφιά ή σκόνη» λέει. «Πάντως από την Τετάρτη και μετά είναι πιθανό να ξεπεράσουμε τους 30-32 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή να είμαστε πέντε με έξι βαθμούς πάνω από το κανονικό. Πρέπει, επίσης, να πούμε ότι τις προηγούμενες μέρες στη χώρα μας είχαμε μέση τιμή 19 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή πέντε με έξι βαθμούς κάτω από το κανονικό για την εποχή».

Σύμφωνα με τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, χθες το πρωί οι μετεωρολογικοί σταθμοί του κατέγραψαν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, που παραπέμπουν σε χειμώνα, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες εντοπίστηκαν στο Μαυρολιθάρι Φθιώτιδας (ήταν ίση με 0,5 βαθμό Κελσίου), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (1,5 βαθμό Κελσίου), στο Περτούλι Τρικάλων (1,7 βαθμοί Κελσίου), στο Οχυρό Νευροκοπίου (2,4 βαθμοί Κελσίου) και στην Τρίπολη (3,2 βαθμοί Κελσίου).

Ζημιές στις καλλιέργειες

Στο μεταξύ οι «αλλοπρόσαλλες» καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς. Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί στα πρώιμα κεράσια, τα οποία δεν πρόλαβαν καν να συγκομιστούν λόγω του σκισίματος των καρπών από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και οι καλλιέργειες βερικοκιάς και ροδακινιάς. Υπενθυμίζεται ότι ο Απρίλιος του 2024 είχε δύο πρόσωπα από πλευράς κλιματικών συνθηκών: Ηταν ο πιο θερμός Απρίλιος της τελευταίας 15ετίας στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Αιγαίου, όμως σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως στη Βόρεια Ελλάδα, σημειώθηκαν καταιγίδες με έντονη χαλαζόπτωση που έπληξαν τις καλλιέργειες φρούτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα