Γκέιτς: Πώς ξοδεύει την περιουσία του

Μπορεί να απολαμβάνει τη θέση Νο 5 στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ωστόσο, ο Μπιλ Γκέιτς δεν προτίθεται να μείνει εκεί, καθώς, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου το 2022 «θα κατέβει και τελικά θα αποχωρήσει από τη λίστα», σχεδιάζοντας να δώσει «σχεδόν» όλη του την περιουσία στη φιλανθρωπική του οργάνωση.

Η περιουσία του υπολογίζεται σε 153 δισ. δολάρια εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Δείκτη του Bloomberg.

Μεταξύ άλλων, διαθέτει μια περιουσία στην Ουάσιγκτον αξίας 183,5 εκατομμυρίων

δολαρίων, ένα ιδιωτικό αεροπλάνο και μια συλλογή πολυτελών αυτοκινήτων. Όλα αυτά, όμως, αποτελούν μόνο ένα κλάσμα της τεράστιας περιουσίας του και ο πολυδισεκατομμυριούχος Γκέιτς είναι γνωστό ότι δεν προβαίνει σε άσκοπες σπατάλες.

Ο Γκέιτς έχει επίσης δώσει χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσω του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates και έχει δεσμευτεί να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του μέσω του Giving Pledge, το οποίο ξεκίνησε ο ίδιος και η πρώην σύζυγός του Melinda French Gates το 2010 μαζί με τον Γοόυρεν Μπάφετ.

Πώς ξοδεύει τα δισεκατομμύριά του

Ο Γκέιτς διατηρούσε για πολύ καιρό τον τίτλο του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο μέχρι που ο Ίλον Μασκ τον εκτόπισε από την κορυφή τον Νοέμβριο του 2020.

Πλέον, ο Γκέιτς είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και μέλος μιας αποκλειστικής λέσχης εκατομμυριούχων με αξία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εχει επενδύσει σε μετοχές και περιουσιακά στοιχεία και έχει ιδρύσει ένα επενδυτικό ταμείο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, το Breakthrough Energy, με άλλους 20.

Παρά την τεράστια περιουσία του, ο Γκέιτς έχει δηλώσει ότι όταν έγινε δισεκατομμυριούχος στα 31 του χρόνια (ο νεότερος δισεκατομμυριούχος της ιστορίας εκείνη την εποχή), δεν έκανε σπατάλες, αλλά έχει επενδύσει κατά καιρούς σε πράγματα όμως το ιδιωτικό του αεροπλάνο.

Ακίνητα – αγροτική γη

Ο Γκέιτς ξόδεψε επίσης πολλά στο κτήμα του, για τη διαμόρφωση του οποίου χρειάστηκαν επτά χρόνια και 63 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ίδιος έχει στην κατοχή του τουλάχιστον 12 αγροτεμάχια έκτασης περίπου 10,5 στρεμμάτων, τα οποία αγοράστηκαν για περίπου 34 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 1988 και 2009. Συνολικά, η έπαυλη και τα αγροτεμάχια έχουν συνδυασμένη εκτιμώμενη αξία περίπου 183,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2023, οι φόροι ιδιοκτησίας στα ακίνητα του Γκέιτς στη Μεδίνα ανήλθαν σε 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Το κτήμα του Γκέιτς περιλαμβάνει μια κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητων διαστάσεων πισίνα, σε ξεχωριστό κτίσμα, με υποβρύχιο ηχοσύστημα.

Φέρεται, δε, να έχει πληρώσει για να μεταφέρει άμμο από την St. Lucia, στην Καραϊβική, στην ακτή που περιβάλλει το σπίτι του.

Το οίκημα διαθέτει επίσης μια βιβλιοθήκη 2.100 τετραγωνικών ποδιών, που φιλοξενεί ένα χειρόγραφο του Λεονάρντο ντα Βίντσι του 16ου αιώνα που ο Γκέιτς αγόρασε σε δημοπρασία για 30 εκατομμύρια δολάρια το 1994, αλλά και τον πίνακα του Winslow Homer που αγόρασε προς 36 εκατομμύρια δολάρια το 1988.

Εκτός από τις έξι κουζίνες, τα 24 μπάνια και το home cinema για 20 άτομα, το σπίτι διαθέτει πάρκινγκ για 23 αυτοκίνητα.

Ο ίδιος είναι ένας «άπληστος συλλέκτης πολυτελών αυτοκινήτων», όπως τον χαρακτηρίζει το Business Insider.

Η πρώτη του μεγάλη αγορά μετά την ίδρυση της Microsoft ήταν ένα supercar Porsche 911, όπως έχει πει ο ίδιος. Εκτός από την Ουάσιγκτον, ο Γκέιτς έχει επίσης ένα κτήμα 20 στρεμμάτων στο Ουέλινγκτον της Φλόριντα.

Το κτήμα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο αρχοντικά, τα οποία αγόρασε για περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα τριών ετών.

Η κόρη του, Τζένιφερ Γκέιτς Νασάρ, είναι μια επιτυχημένη ιππέας και αγόρασε το ακίνητο για να υποστηρίξει το πάθος της. Λειτουργεί ως η βάση των εγκαταστάσεων ιππασίας της και η περιοχή είναι ένα hotspot για πολλούς άλλους πλούσιους ιππείς επίσης.

Στην Καλιφόρνια, ο Γκέιτς είναι ιδιοκτήτης του 228 στρεμμάτων Rancho Paseana, το οποίο αγόρασε προς 18 εκατομμύρια δολάρια.

Την εποχή που το αγόρασε, το ακίνητο είχε έναν ιππόδρομο, ελαιώνα και πέντε αχυρώνες.

Το 2020 πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του στην Καλιφόρνια ένα σπίτι μπροστά στον ωκεανό στο Ντελ Μαρ της Καλιφόρνια το 43 εκατ, δολαρίων σπίτι του. Διαθέτει τζακούζι 10 ατόμων και 120 πόδια ακτογραμμής του Ειρηνικού.

Διαθέτει, ακόμη, μια κατοικία 6 υπνοδωματίων στο περίφημο Vintage Club του Indian Wells, άλλο ένα σπίτι σε ένα εξοχικό κλαμπ, το Santaluz Club, στο Σαν Ντιέγκο, καθώς και ένα σπίτι στο Del Mar Country Club, το οποίο δεν είναι γνωστό εάν μετά το διαζύγιό του ανήκει στον ίδιο ή στην πρώην σύζυγό του.

Ο Γκέιτς έχει αγοράσει επίσης ακίνητα στο Yellowstone Club στη Μοντάνα.

Ο Γκέιτς είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες ιδιοκτήτες γης στη χώρα, με περισσότερα από 250.000 στρέμματα, ένα μεγάλο μέρος της γεωργικής γης, σύμφωνα με το The Land Report.

Έχει κάνει πολλές επενδύσεις μέσω της προσωπικής του εταιρείας επενδύσεων, Cascade, συμπεριλαμβανομένης της μερικής ιδιοκτησίας του Charles Hotel στο Cambridge της Μασαχουσέτης.

Μια συμφωνία που ανακοινώθηκε το 2021 ανέβασε το ποσοστό  ιδιοκτησίας του στην αλυσίδα ξενοδοχείων Four Seasons σε περίπου 71,25%.

Το 2013, ο Γκέιτς και αρκετοί ανώνυμοι αγοραστές πλήρωσαν 161 εκατομμύρια δολάρια για το Ritz-Carlton στο Σαν Φρανσίσκο.

Πολυτελείς διακοπές

Ο Γκέιτς κάνει επίσης πολυτελείς διακοπές.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2014, χάρισε στην οικογένειά του διακοπές στη Μεσόγειο στο 439 ποδιών superyacht Serene το οποίο περιελάμβανε και ελικόπτερο. Τα εβδομαδιαία ναύλα κόστιζαν 5 εκατομμύρια δολάρια.

Στο παρελθόν είχε πει ότι του αρέσει να παίζει τένις και να κάνει σκι. Έχει επίσης εντοπιστεί να παρακολουθεί αγώνες τένις.

Αλλά ο Γκέιτς, εκτός από bon viveur είναι μανιώδης αναγνώστης. Είναι επίσης ένας «άπληστος παίκτης του μπριτζ», όπως είπε στο Reddit σε ένα AMA του 2013.

Φιλανθρωπικό έργο

Συχνά μιλάει για τις φιλανθρωπικές του προσφορές και τις επενδύσεις του στην υγειονομική περίθαλψη.

Με επιχορήγηση του ίδιου και της πρώην συζύγου του Μελίντα δημιουργήθηκε το 2003 η Amyris, μια εταιρείας συνθετικής βιολογίας που αρχικά παρήγαγε πρόδρομες ουσίες για φάρμακα για την ελονοσία και βιοκαύσιμα με βάση τους υδρογονάνθρακες, αλλά χρησιμοποιεί επίσης την τεχνολογία για αρώματα, περιποίηση δέρματος και γλυκαντικά. Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης το 2023.

Τον Νοέμβριο του 2017, ο Γκέιτς επένδυσε 50 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ.

Συνέχισε αυτές τις προσπάθειες το 2018 επενδύοντας 30 εκατομμύρια δολάρια με μια ομάδα επενδυτών στο Diagnostics Accelerator, ένα ταμείο «επιχείρησης φιλανθρωπίας» για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ.

Ο ίδιος έχει δεσμευτεί να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του μέσω του Giving Pledge, το οποίο βοήθησε να ξεκινήσει το 2010.

Ο Γκέιτς και η πρώην σύζυγός του υποσχέθηκαν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να νικήσουν την ελονοσία, δώρησαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του Έμπολα και υποσχέθηκαν 38 εκατομμύρια δολάρια σε μια ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία που εργάζεται για τη δημιουργία ενός χαμηλού κόστους εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ίδρυμά τους ανακοίνωσε μια πενταετή δέσμευση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Gavi, τη Συμμαχία Εμβολίων, να παραδώσει εμβόλια στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Το Ίδρυμα Gates προσφέρει επίσης στην εκπαίδευση μέσω της πρωτοβουλίας του ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Gates Millennium Scholars Program.

Όταν πρόκειται για το μέλλον της περιουσίας του, ο Γκέιτς έχει πει ότι αφήνει 10 εκατομμύρια δολάρια σε κάθε ένα από τα παιδιά του, ένα μικρό μόνο μέρος κλάσμα της καθαρής του περιουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα