Μήπως οι υπερήρωες κούρασαν τους ανθρώπους;

Την προπερασμένη Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, μία μόλις ημέρα πριν από την έξοδο της ταινίας «The Marvels» στις ελληνικές αίθουσες, έγινε στο Ιντεάλ η δημοσιογραφική προβολή της. Οι δημοσιογραφικές προβολές δεν γίνονται συνήθως τόσο κοντά στην έξοδο των ταινιών στις αίθουσες αλλά τις περισσότερες φορές που κάτι τέτοιο συμβαίνει αφορά πανάκριβες παραγωγές προερχόμενες από στούντιο κολοσσούς. Και συχνά η εντολή που τα εδώ γραφεία εκμετάλλευσης δέχονται είναι οι δημοσιογραφικές προβολές να γίνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην έξοδο των ταινιών στις αίθουσες ώστε να μη διαρρεύσει πολύ νωρίτερα κάτι αρνητικό

για την ταινία.

Αν όμως η ταινία είναι πραγματικά προβληματική, την ώρα της δοκιμασίας της στις αίθουσες με το κοινό, όλα αυτά τα σχέδια γκρεμίζονται ως χάρτινοι πύργοι, μαζί με τις ταινίες. Και αυτό ακριβώς συνέβη με τη «Marvels», μια ακόμα φιλόδοξη παραγωγή από τα στούντιο Marvel, μια ακόμη κινηματογραφική περιπέτεια φαντασίας που δίνει σάρκα και οστά (τρόπος του λέγειν) σε χάρτινους υπερ-ήρωες της ομώνυμης εταιρείας κόμικς.

Στην ταινία τρία όμορφα κορίτσια, η Κάρολ (Μπρι Λάρσον), η Μόνικα (Τεϊόνα Πάρις) και η Καμάλα (Ιμάν Βελάνι) κάνουν αυτό που κάνουν… όλοι οι ήρωες της Marvel σε όλες τις ταινίες της Marvel: προσπαθούν να σώσουν τον κόσμο από την καταστροφή. Τόσο πρωτότυπο όσο η σκέψη ότι χωρίς νερό ο άνθρωπος πεθαίνει.

Στην Ελλάδα αλλά και όπου και αν προβλήθηκε η ταινία «The Marvels» βούλιαξε στα ταμεία. Για την ακρίβεια, στη χώρα μας, μέσα σε τέσσερις μόνο ημέρες και σε 111 αίθουσες η ταινία έκοψε μόλις 16.311 εισιτήρια. Κάντε την αναλογία και θα δείτε ότι οι εισπράξεις είναι μηδενικές. Και καλά η Ελλάδα, μια μικρή αγορά είναι, τα μεγάλα στούντιο δεν την υπολογίζουν ιδιαίτερα. Τι γίνεται όμως με τις μεγάλες αγορές;

Το ρεπορτάζ μέχρι σήμερα λέει τα εξής: Τα έσοδα της ταινίας μόνο από την προβολή της το πρώτο τριήμερο στις αίθουσες της Αμερικής και του Καναδά είναι περίπου 47 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό, σύμφωνα με τους στατιστικολόγους σημαίνει ότι η ταινία «Marvels» κατάφερε να εκτοπίσει το «The Incredible Hulk» από τη θέση του χειρότερου μέχρι σήμερα ανοίγματος ταινίας από το σύμπαν της εταιρείας Marvel στις ΗΠΑ. To «The Incredible Hulk» στις πρώτες μέρες προβολής του είχε έσοδα 55,4 εκατομμύρια δολάρια έχοντας κοστίσει 150 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, ο «Hulk» στην πορεία κατάφερε όχι μόνο να έρθει στα λεφτά του αλλά να έχει και κέρδη διότι ο κύκλος του έκλεισε στα 264.770.996 δολάρια εσόδων.

Θα καταφέρει άραγε το ίδιο, σήμερα, 15 χρόνια μετά τον «Hulk» και ενώ το τοπίο στις αίθουσες έχει σαφώς διαφοροποιηθεί, η κόστους 274,8 εκατομμυρίων δολαρίων ταινία «The Marvels»; Φυσικά, στα αμερικανικά της έσοδα θα πρέπει να προστεθούν και τα 63 εκατομμύρια δολάρια που έκανε διεθνώς, άρα ένα σύνολο εσόδων 113,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Και πάλι όμως, η απόσταση μέχρι τα 274,8 μόνο για την κάλυψη των εξόδων της ταινίας δείχνει τεράστια.

Η απεργία και η κόπωση

Γιατί η ταινία «Marvels» είχε τόσο κακή παρουσία στα ταμεία; Μόνον εικασίες μπορούν να γίνουν, δεν δείχνουν όμως εκτός πραγματικότητας. Ανάμεσα σε αυτές τις εικασίες, είναι η έλλειψη αποτελεσματικής προώθησης της ταινίας λόγω της απεργίας των ηθοποιών, η σχέση της με την εντυπωσιακή σειρά «Ms Marvel» στο Disney+ αλλά και η «κούραση των υπερηρώων», η οποία εν μέρει οφείλεται στην απόφαση της Marvel και της μητρικής της εταιρείας Disney να αυξήσει την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών τα τελευταία χρόνια.

Από το 2002 όταν την εμφάνισή του έκανε ο «Spider-Man» του Σαμ Ράιμι, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, κάποιον σούπερ ήρωα της Marvel θα βρεις. Οσο αγαπητοί και αν είναι αυτοί οι ήρωες, δεν είναι καθόλου απίθανο ο κόσμος να έχει μπουχτίσει και κουραστεί πια μετά τον Iron Man, τις απανωτές παραλλαγές του Spider Man, τον Captain America, τους Avengers, τον Hulk, τον Thor, τον Ant Man και πάει λέγοντας. Και τα σημάδια της κόπωσης είχαν ήδη φανεί από την αποτυχία της ταινίας «The eternals» το 2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα