Συρία: Η εισβολή που πλησιάζει και το φλερτ Ερντογάν με Ασαντ

Η Τουρκία συνεχίζει, όπως όλα δείχνουν, να απορρίπτει τις αιτιάσεις και τις ενστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη χερσαία επέμβασή της στη Συρία. Χθες, μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε τηλεφωνική επαφή που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, του είπε πως για την Αγκυρα «προτεραιότητα έχει να εξαλείψει μόνιμα τον τρομοκρατικό κίνδυνο (από τη Βόρεια Συρία)».

Οσο για τις ΗΠΑ, η ένταση φαίνεται

πως έχει φτάσει στα ύψη, όπως αποδεικνύει τόσο η επιβεβαίωση από την πλευρά του Πενταγώνου ότι απειλήθηκαν αμερικανοί στρατιώτες από τουρκικούς βομβαρδισμούς όσο και η νέα «σύσταση» της Ουάσιγκτον για μη χρήση των ρωσικών S-400. «Αυτές δεν είναι ενέργειες συμμάχου», τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, αναφορικά με τις επιδρομές της Τουρκίας κατά Συρίας και Ιράκ.

Το ραντεβού

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει να προετοιμάζει μια κίνηση η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να διευκολύνει τα σχέδιά του. Πρόκειται για μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον μονάρχη της Συρίας και προστατευόμενο της Μόσχας και του Βλαντίμιρ Πούτιν Μπασάρ αλ-Ασαντ. «Μια συνάντηση με τον Ασαντ μπορεί να γίνει. Στην πολιτική δεν υπάρχει μνησικακία. Αργά ή γρήγορα, μπορούμε να κάνουμε βήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου - αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, ότι είναι φανατικός οπαδός της «ρεάλπολιτικ».

Ο Αιγύπτιος

Τις προηγούμενες ημέρες, εξάλλου, ο Ερντογάν δεν δίστασε να σπάσει τον πάγο με έναν άλλο ηγέτη τον οποίο έχει περάσει γενεές δεκατέσσερις: τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι, με τον οποίο είχε δημόσια χειραψία στο περιθώριο της έναρξης του Μουντιάλ στο Κατάρ. Είναι γνωστό, επίσης, ότι τα έχει ήδη βρει με τους μονάρχες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ πραγματοποιεί συστηματικά ανοίγματα και προς το Ισραήλ - έστω και αν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχουν φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα για την ώρα.

Σε κάθε περίπτωση, μια επαναπροσέγγιση του Ερντογάν με τον Ασαντ, του οποίου την ανατροπή απαιτούσε μέχρι πρόσφατα, θα σημάνει πλήρη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τη Ρωσία στο μέτωπο της Συρίας, όπου μέχρι σήμερα κινούνταν ανταγωνιστικά. Ετσι, θα διευκολύνει και την επίθεση κατά των Κούρδων, οι οποίοι έχουν έλθει σε συνεννόηση με το καθεστώς της Δαμασκού προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τουρκική απειλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα