Ταξίδι στην γοητεία του παρελθόντος – Η ιστορία πίσω από το κάστρο της Πράγας

Η ομορφιά της Πράγας μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού. Η συνοικία του κάστρου κρύβει τον δικό της μυστικό θησαυρό από πλούσια ιστορία πολιτισμού και τέχνης. Η Νο1 τουριστική «ατραξιόν» της πόλης είναι το κάστρο που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα.

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο με μήκος περίπου 570 μέτρα και μέσο πλάτος περίπου 130 μέτρα. Η αλλοτινή ιστορική κατοικία έχει μετατραπεί σε μουσείο, όπου κανείς μπορεί να απολαύσει αξιόλογες εκθέσεις τέχνης και να εξερευνήσει τους όμορφους κήπους του παλατιού. Το συγκρότημα είναι τεράστιο με συνολική

έκταση περίπου 753.473 τετραγωνικά πόδια. Αυτό το καθιστά το μεγαλύτερο αρχαίο κάστρο στον κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Πίσω στο πολύ μακρινό 1618, οι παραβάτες του νόμου έχουν πεταχτεί έξω από τα παράθυρα του κάστρου της Πράγας. Η λέξη «defenestration», που σημαίνει να πετάς κάποιον από ένα παράθυρο, δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα εξαιτίας ενός περιστατικού που συνέβη εκεί. Οι Ρωμαιοκαθολικοί αξιωματούχοι είχαν κλείσει ένα ζευγάρι νέα προτεσταντικά παρεκκλήσια. Οργισμένοι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των Προτεσταντών κάλεσαν για δίκη στην αίθουσα του συμβουλίου στο Κάστρο και κέρδισαν.

Αυτό που συνέβη στη συνέχεια έμεινε στην ιστορία! Δύο Καθολικοί αντιβασιλείς και ο γραμματέας τους – όλοι κρίθηκαν ένοχοι για παραβίαση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία – εκδιώχθηκαν από το παράθυρο. Ευτυχώς, ένας σωρός κοπριάς αλόγων έσπασε την πτώση τους και βγήκαν σώοι.

«Ο χασάπης της Πράγας»

Ένας κρίσιμος οργανωτής του Ολοκαυτώματος, ο Ράινχαρντ Χάιντριχ, διεξήγαγε το δικαστήριο στο Κάστρο της Πράγας ξεκινώντας το 1941. Ορισμένος από τον Χίτλερ να κυβερνήσει τον τσέχικο λαό της Βοημίας-Μοραβίας, ξεκίνησε γρήγορα μια εκστρατεία εξαφανίσεων και εκτελέσεων. Οι τρομοκρατημένοι Τσέχοι του έδωσαν το παρατσούκλι Ο χασάπης της Πράγας. Αλλά μια ομάδα εξόριστων αξιωματούχων της κυβέρνησης της Τσεχίας αποφάσισε να αναλάβει δράση, εκκολάπτοντας ένα σχέδιο που ονομάζεται Επιχείρηση Anthropoid για τη δολοφονία του Heydrich.

Τον Μάιο του 1942, αρκετούς μήνες αφότου πέταξαν με αλεξίπτωτο στη χώρα και κατευθύνθηκαν προς την Πράγα, δύο Τσέχοι στρατιώτες ανέβηκαν με ποδήλατα και κατευθύνθηκαν προς το Κάστρο της Πράγας. Όταν εντόπισαν τον χασάπη στο κάμπριο του Mercedez, έκαναν την κίνησή τους, πυροβολώντας και πετώντας χειροβομβίδες στο δρόμο του. Ο Heydrich πέθανε από τα τραύματά του μια εβδομάδα αργότερα και η ταινία του 2016 » Anthropoid » βασίζεται στην απίστευτη ιστορία.

Τα κοσμήματα Bohemian Crown

Στοιβαγμένα σε έναν θάλαμο μέσα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου, τα κοσμήματα του Bohemian Crown περιλαμβάνουν το στέμμα του St. Wenceslas, το βασιλικό σκήπτρο και τον μανδύα της στέψης.

Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Η Δημοκρατία δεν ρισκάρει ούτε με τη φύλαξή τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο η πόρτα του θαλάμου όσο και το σιδερένιο χρηματοκιβώτιο έχουν επτά κλειδαριές. Τα κλειδιά κρατούν επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος της Πράγας.

Η «κατάρα» του στέμματος

Το 1918, το κάστρο έγινε έδρα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γερμανική κατοχή στην Τσεχοσλοβακία, έγινε το επιτελείο του Ράινχαρντ Χάιντριχ.

Λέγεται ότι τοποθέτησε στο κεφάλι του το Στέμμα της Βοημίας, πιστεύοντας ότι ήταν μεγάλος βασιλιάς και, σύμφωνα με παλιούς θρύλους, όποιος σφετεριστής φορέσει το στέμμα στο κεφάλι του, είναι καταδικασμένος να πεθάνει μέσα σε ένα χρόνο.

Σε λιγότερο από χρόνο μετά την ανάληψη εξουσίας, ο Ράινχαρντ Χάιντριχ δολοφονήθηκε. Με την απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας, το Κάστρο στέγασε τα γραφεία της κομμουνιστικής κυβέρνησης, ενώ με τη διάλυσή της έγινε η έδρα των Προέδρων της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα