Θέση

Ο εθνικιστικός ακτιβισμός της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας «δικαιώνει» τη «σταθερά επιφυλακτική» θέση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αποφάνθηκε ο Πρωθυπουργός στο ποστ με το οποίο προειδοποίησε τη γειτονική χώρα ότι δεν θα δεχτεί «παρόμοια ολισθήματα» – και της θύμισε από πού περνάει ο δρόμος της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η επίκληση του σεβασμού μιας διεθνούς συνθήκης, δηλαδή, συνδυάστηκε με τις γαλάζιες ανάγκες της τρέχουσας προεκλογικής

εκστρατείας. Επισημάνθηκε στους ψηφοφόρους από τα Τέμπη και πάνω πως η ΝΔ διαφωνούσε από την αρχή. Αλλά και πως δεν μπορεί ενώ κάθεται στα κυβερνητικά έδρανα να αγνοήσει την ελληνική υπογραφή γιατί δεν είναι κομματίδιο διαμαρτυρίας σαν την Ελληνική Λύση ή τη Νίκη, που κόβουν από τα βορειοελλαδίτικα ποσοστά της.

Αντιπολιτευόμενοι (υπερασπιζόμενοι την απόφαση του Τσίπρα να πάει στο Τριεθνές, στο δικό του «ραντεβού με την Ιστορία», όπως έγραφε στα σόσιαλ μίντια σχεδόν 6 χρόνια πριν) επιμένουν ότι κι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από τις Πρέσπες με θέρμη ή έστω με τη διαρκώς διαφημιζόμενη προσήλωσή της στους κανόνες.

Δύναμη

Συριζαίοι και πρώην συριζαίοι αναφέρονται στα μνημόνια συνεργασίας, τα οποία δεν έχει φέρει στη Βουλή προς κύρωση υπό τον φόβο μιας εσωκομματικής αναταραχής εξαιτίας της δεξιάς νεοδημοκρατικής πτέρυγας. Θυμίζουν επίσης πως δεν συγκλήθηκε ποτέ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, μέσω του οποίου η Αθήνα θα είχε ευκαιρίες να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στα Σκόπια – μεγαλύτερη απ’ όση κατόρθωσε να ασκεί χάρη στην ίδια τη Συμφωνία.

Οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι πέντε χρόνια τώρα εκείνη αποφεύγει να ασχοληθεί με το θέμα. Δεν πίεσε καν το γειτονικό κράτος να εκπληρώσει όποιες δεσμεύσεις ανέλαβε τον Ιούνιο του 2018 κάτω από τη λευκή τέντα. Το δόγμα της ακινησίας, το οποίο έμμεσα ή άμεσα έχουν μεμφθεί πολλοί κυβερνητικοί μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, εφαρμόστηκε στη βορειομακεδονική περίπτωση. Και προκάλεσε τα αποτελέσματα που τόσο ξορκίζουν.

Οι σάρισες είναι χρήσιμες για να κρατάει κανείς το κόμμα του ήρεμο. Βοηθούν στο να κερδίζει εκλογές. Δεν ταιριάζουν στο προφίλ της περιφερειακής δύναμης που επιχειρούν να φιλοτεχνήσουν για την Ελλάδα οι κυβερνώντες, όμως. Γιατί μια τέτοια φροντίζει να γίνεται απαραίτητη σε όσους βρίσκονται κοντά της «σχεδιάζοντας πώς θα τους δέσει στα δικά της συμφέροντα», όπως λέει πηγή με γνώση των διπλωματικών πρακτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα