Τι σημαίνει η νίκη των εθνικιστών στη Βόρεια Μακεδονία

Με όπλο το σύνθημα «Κάνε τη Μακεδονία πάλι δική σου!», το οποίο παραπέμπει σε αρκετά με πανομοιότυπο περιεχόμενο που κατά καιρούς και υπό διαφορετικές συνθήκες έχουν κάνει θραύση σε άλλες χώρες (ανάμεσά τους και γειτονικές), η μέχρι την περασμένη Τετάρτη αντιπολίτευση της Βόρειας Μακεδονίας πέτυχε μια εντυπωσιακή και διπλή ανατροπή.

Ετσι, αυτό που ως εκείνη τη στιγμή αποτελούσε μια πρόβλεψη έχει μετατραπεί σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα για τη χώρα των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει περάσει μέσα από «σαράντα

κύματα» από τη στιγμή που έγινε ανεξάρτητη, στο πλαίσιο της διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Πλέον, οι εθνικιστές του Χρίστιαν Μίτσκοσκι είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο, έχοντας ήδη διασφαλίσει την προεδρία και φιλοδοξώντας να κάνουν πολύ σύντομα το ίδιο και με την κυβέρνηση.

Τα ποσοστά που συγκέντρωσαν εξάλλου – το 65% της Γκορντάνα Σλιάνοφσκα-Ντάνοφσκα και, κυρίως, το 43% και οι 59 έδρες (σε σύνολο 120+3) για το VMRO DPMNE – δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης αναφορικά με το ποιος θα έχει το πάνω χέρι την επόμενη μέρα.

Πολύ περισσότερο καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες του SDSM και ο ηγέτης τους, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, γνώρισαν τη συντριβή: έχασαν περισσότερες από τις μισές ψήφους και έδρες που είχαν και κατάφεραν να διατηρήσουν οριακά τη δεύτερη θέση, πληρώνοντας το πολιτικό κόστος για τις πολιτικές επιλογές που έκαναν και, κυρίως, για τα «όνειρα» χωρίς αντίκρισμα που πρόσφεραν στον λαό της χώρας τους. Ανάμεσά τους και αυτό της ένταξης στην ΕΕ, που κινδυνεύει να συντριβεί οριστικά στον τοίχο που έχουν υψώσει, αφενός, οι ενδοευρωπαϊκές αντιθέσεις και η αναποφασιστικότητα των «27» και, αφετέρου, οι απαιτήσεις της Βουλγαρίας.

Σε αυτό το φόντο, το «κλειδί» για τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης, αλλά και για την πολιτική που αυτή θα εφαρμόσει, βρίσκεται στα χέρια τριών μικρότερων κομμάτων: του αλβανικού Vlen, που έλαβε 11,2% και 13 έδρες και έχει αφήσει από την προεκλογική περίοδο να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με το VMRO σε κυβερνητικό επίπεδο (όπως έκανε μέχρι σήμερα το DUI με το SDSM) και του αριστερού εθνικιστικού (και μάλλον φιλορωσικού) Levica, το οποίο έλαβε ποσοστό κοντά στο 7% και 6 έδρες. Στο «κάδρο» βρίσκεται και το ZNAM του Μάξιμ Ντιμίτριεφσκι, το οποίο προέκυψε από διάσπαση των Σοσιαλδημοκρατών και έλαβε 5,5% και επίσης 6 έδρες.

Η επιλογή εταίρου που τελικώς θα κάνει ο Μίτσκοσκι έχει ιδιαίτερη σημασία και γι’ αυτό οι αποφάσεις του θα παρακολουθούνται στενά από τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και τις γειτονικές χώρες. Κι αυτό διότι ενώ η ηγεσία του Vlen έχει ξεκαθαρίσει ότι όρος εκ των ων ουκ άνευ για μια κυβερνητική συνεργασία είναι η μη αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα και του Συμφώνου Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, το Levica και, εν μέρει, το ZNAM τηρούν σαφώς πιο σκληρή στάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα