Alpha Finance: Ξεκινά την κάλυψη για τις ελληνικές τράπεζες με σύσταση outperform

Με σύσταση outperform και τιμή-στόχο στα 1,45 ευρώ για τη Eurobank, στα 0,40 ευρώ για την Εθνική και στα 0,45 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς ξεκινά κάλυψη για τις τρεις μετοχές η Alpha Finance.

Όπως αναφέρει στο σημείωμά της η χρηματιστηριακή, σε συνέχεια των ανακεφαλαιοποιήσεων οι ελληνικές τράπεζες συγκέντρωσαν 13,8 δισ. ευρώ και προέκυψαν

τραπεζικές ομάδες δύο ταχυτήτων, αφού Alpha Bank και Eurobank κατάφεραν να αποφύγουν νέα κρατική χρηματοδότηση, μειώνοντας το ποσοστό του ΤΧΣ σε 11% και 2% αντίστοιχα, ενώ Εθνική και Πειραιώς πήραν 5,4 δισ. ευρώ από το κράτος, με το τελευταίο να καταλήγει με μερίδια 40% και 6% αντίστοιχα.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης σηματοδοτεί και μια νέα εποχή για τις τράπεζες.

Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, η βελτιωμένη κεφαλαιακή βάση αποτελεί «μαξιλάρι» έναντι κινδύνων για νέες προβλέψεις από επισφάλειες, αλλά και αυξημένης εξάρτησης από τα στοιχεία αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Η ανάκαμψη των κερδών αρχικά θα βασιστεί σε μείωση του κόστους χρηματοδότησης (που σημαίνει μικρότερο δανεισμό από τον μηχανισμό ELA και χαμηλότερα κόστη καταθέσεων), αλλά και στην περιστολή του κόστους. Σε μεταγενέστερο στάδιο, σε μια σταδιακή ανάκαμψη των πιστώσεων και σε μια επιτυχή διαχείριση των επισφαλών δανείων. Τα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να κορυφωθούν μέχρι τα τέλη του 2016 στο 41% και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με με τους δείκτες κάλυψης να υπερβαίνουν ήδη το 63%.

Όπως σημειώνει «αναμένουμε ότι το τραπεζικό σύστημα θα επιστρέψει σε κερδοφορία ύψους 2,2 - 2,6 δισ. ευρώ έως το 2018-9, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να υπερβαίνει το 7%».

Τέλος, λόγω του αυξημένου ρίσκου και της πολιτικής αβεβαιότητας, οι τράπεζες αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται σε επίπεδα 0,31 φορές την ενσώματη λογιστική τους αξία με βάση τις προβλέψεις για το 2016 και 0,28 φορές τη λογιστική τους αξία σε σχέση με τις προβλέψεις για το 2016, με «έκπτωση» 60% έναντι των τραπεζών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Όσο για τα ενδεχόμενα ρίσκα, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με θέματα πολιτικής σταθερότητας (κυρίως λόγω της ισχνής πλειοψηφίας των 153 βουλευτών του κυβερνητικού σχηματισμού), με καθυστερήσεις στην ανάκαμψη των μακροοικονομικών στοιχείων, με τα «κόκκινα» δάνεια και τη μη επιτυχή αντιμετώπισή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα