GfK: Αύξηση 1,6% στις πωλήσεις «λευκών» συσκευών το 2015

Αύξηση 1,6% κατέγραψαν οι πωλήσεις τεχνολογικών προϊόντων το δ' τρίμηνο του 2015 σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της GfK και ανήλθαν σε 585 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα προϊόντα που ξεχώρισαν ήταν οι μεγάλες λευκές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κ.ά.) και οι μικροσυσκευές, οι οποίες κατέγραψαν διψήφια ανάπτυξη, ενώ αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν η κατηγορία των φωτογραφικών ειδών.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στα προϊόντα πληροφορικής παρέμειναν για δεύτερο τρίμηνο πτωτικές, ενώ με οριακά

αρνητικό πρόσημο έκλεισε η χρονιά και για τα είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλώσιμα.

Την ίδια ώρα, η αγορά των φωτογραφικών ειδών συνέχισε να κινείται πτωτικά, όμως το τελευταίο τρίμηνο η πτώση ήταν μικρότερη σε σχέση με προηγούμενες περιόδους.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το τελευταίο τρίμηνο για το 2015 και για τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά προϊόντα. Η αλλαγή του αναλογικού σήματος στην επαρχία που ολοκληρώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2014 οδήγησε την τηλεόραση και κατά συνέπεια όλη την κατηγορία των Ηλεκτρικών Καταναλωτικών Προϊόντων σε μειωμένες αξίες.

Εξαιρουμένης της τηλεόρασης αρκετές κατηγορίες όπως οι βιντεοκάμερες, τα ηχεία Hi-Fi και οι ηχομπάρες, οι κάρτες μνήμης, τα USB και οι κονσόλες παιχνιδιών κινήθηκαν θετικά το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς.

Αντίθετα, σημαντική άνοδο εμφάνισαν οι μεγάλες λευκές συσκευές, όπως τα ψυγεία κυρίως στις μεγάλες διαστάσεις και χωρητικότητες. Παρόμοια εικόνα έδειξαν και οι καταψύκτες κυρίως στις επαρχιακές περιοχές, αλλά και οι κουζίνες και οι απορροφητήρες.

Τα πλυντήρια ρούχων παρουσίασαν αύξηση κατά το τελευταίο τρίμηνο κυρίως λόγω της μεγαλύτερης χωρητικότητας του κάδου, και της υποκατηγορίας των πλυντηρίων-στεγνωτηρίων. Τα στεγνωτήρια σημείωσαν μικρότερη άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους, ενδεχομένως εξαιτίας την ιεράρχηση των αγορών των καταναλωτών και σε προϊόντα άλλων κατηγοριών.

Θετικό πρόσημο, μετά από ένα αρνητικό τρίτο τρίμηνο το οποίο αποτελεί και την εξαίρεση μέσα στο 2015 παρουσίασαν οι κατηγορίες των μικρών οικιακών συσκευών. Ειδικότερα, οι σκούπες παρουσιάζουν διψήφια αύξηση ενώ οι κατηγορίες προετοιμασίας πρωινού όπως βραστήρες και αποχυμωτές συνεχίζουν την θετική τους ανάπτυξη, συνεχίζοντας την τάση της υγιεινής διατροφής και παρασκευής πρωινού στο σπίτι. Τέλος, οι τηλεπικοινωνίες, οι οποίες παραμένουν ο πιο σημαντικός κλάδος σε επίπεδο αξιών κατέγραψαν για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο άνοδο.

Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα συνεχίζουν να κερδίζουν στην προτίμηση του καταναλωτή σε βάρος των απλών κινητών τηλεφώνων. Η πορεία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων βοήθησε και τα ακουστικά να καταγράψουν διψήφιους ρυθμούς ανόδου για το κλείσιμο της χρονιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα