H αναστροφή της μεταναστευτικής πολιτικής της Σουηδίας

Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που η Σουηδία υπερηφανευόταν πως έχει την πιο γενναιόδωρη μεταναστευτική πολιτική. Αλλά όλα αυτά ήταν πριν δημιουργηθεί η μεγαλύτερη εισροή μεταναστών και προσφύγων μετά τον Β' ΠΠ.

Έχοντας δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν, η Σουηδία τώρα πια σφίγγει το ζωνάρι. Η υπηρεσία μετανάστευσής της αναφέρει πως μπορεί να χρειαστεί να μην αποδεχθεί περίπου το 50% των 163.000 αιτήσεων ασύλου που έλαβε το 2015.

Το μέσο κόστος της υποδοχής των προσφύγων στην

Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 0,2% το 2016, και θα γίνει υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου του 2014, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ. Τα έξοδα σε σχέση με το ΑΕΠ δεν αντικατοπτρίζουν μόνο τις αφίξεις αλλά και την γενναιοδωρία της χώρας. Ένας Σύρος δεν μπορεί να περιμένει πολλά από την Ιταλία, αλλά στις Σκανδιναβικές χώρες λαμβάνει δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της γλώσσας.

Αυτό εξηγεί και το γεγονός πως η Σουηδία λαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα με τις χώρες που χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο μερίδιο των φόρων προς την διευκόλυνση των προσφύγων. Στην αντίπερα όχθη της λίστας αυτής βρίσκονται χώρες όπως η Ισπανία, η Τσεχία και η Ουγγαρία.

Κι όμως το ΔΝΤ αναφέρει πως η εισροή των προσφύγων θα βελτιώσει τις προοπτικές των οικονομιών των χωρών αυτών, και οι χώρες οι οποίες θα μπορέσουν να τους ενσωματώσουν καλύτερα, θα έχουν και το μεγαλύτερο κέρδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα