Reuters: Διχασμένη η ΕΕ για τις εμπορικές της σχέσεις με την Κίνα

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπλασης των εμπορικών της σχέσεων με το Πεκίνο, θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τετάρτη, διχασμένη όμως αναφορικά με τον τρόπο που θα διαχειριστεί τη κατάσταση ώστε να αποτρέψει τα όποια κινεζικά αντίποινα, σύμφωνα με το Reuters.

Όμως παράλληλα θα αναζητά τρόπους να προστατεύσει βασικούς τομείς της βιομηχανίας της, από την καταστροφική πλημμυρίδα των φθηνών εισαγόμενων προϊόντων.

Οι εκπρόσωποι των 28 χωρών θα συζητήσουν για πρώτη φορά το πολιτικώς

ευαίσθητο θέμα, του να αποδοθεί στην Κίνα το «καθεστώς της οικονομίας της αγοράς» - με ισχύ από τον Δεκέμβριο- για το οποίο το Πεκίνο διατείνεται ότι δικαίωμα του, καθώς εδώ και 15 χρόνια η Κίνα έχει γίνει μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το πολυπόθητο για τους Κινέζους καθεστώς, θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο για την Ευρώπη να επιβάλει προστατευτικούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, τα οποία πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, αλλάζοντας τα κριτήρια που καθορίζουν αυτό που θα λέγαμε "δίκαιες" τιμές.

Η τελική απόφαση, που θα παρθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα οδηγήσει με το έναν ή τον άλλο τρόπο σε μια σύγκρουση: Ή με το Πεκίνο ή με τους ευρωπαίους κατασκευαστές και με την Ουάσινγκτον, η οποία δεν βλέπει για ποιον λόγο η Ευρώπη θα πρέπει να μεταχειριστεί την βαθύτατα κρατικιστική κινεζική οικονομία, ως οικονομία της αγοράς.

Τα πρώτα μηνύματα από την Κομισιόν καταδεικνύουν ότι θα αποδοθεί στην Κίνα το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς, αλλά η απόφαση δεν αναμένεται πριν από το καλοκαίρι, όμως η πρώτη ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις των 28 θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου, στην συνάντηση των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ στο Άμστερνταμ.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρώτη εικόνα, θέλει να υπάρχει διχασμός ανάμεσα στις χώρες της Ένωσης, με αυτές που είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου- όπως η Βρετανία, οι Σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία- να βρίσκονται απέναντι από την Ιταλία και τη Γαλλία, οι οποίες θεωρούν ότι τα προϊόντα τους βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τα κινεζικά.

Η τοποθέτηση της Γερμανίας πάνω στο θέμα πιθανότατα να μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση, αν και διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το Βερολίνο θα επιζητήσει την υποστήριξη όλων των κυβερνήσεων και όχι απλά την πλειοψηφία τους. Η Γερμανία είναι η χώρα της ΕΕ με τις περισσότερες εξαγωγές στην Κίνα, όμως η υπάρχει η αίσθηση ότι καθώς το Πεκίνο θέλει να παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, θα βρεθεί σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού με την Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα