Tέλος το Brexit - Ομόφωνη συμφωνία ανακοίνωσε ο Τουκ

Του Ιωάννη Γ. Αντύπα

Λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες καθώς όπως επιβεβαιώνει με tweet του ο Πολωνός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει συμφωνία για το ζήτημα της Μεγάλης Βρετανίας, έπειτα από μια μαραθώνια Σύνοδο με πρωτοφανές αριθμό παρασκηνιακών επαφών. Όπως φαίνεται το κείμενο συμπερασμάτων που συνέταξαν Γιούνκερ και Τουσκ πριν από το δείπνο εργασίας, περιλαμβάνοντας όλες τις «ευαισθησίες» των εμπλεκόμενων πλευρών οδήγησε σε μια συμφωνία νωρίτερα

από όλα τα προγνωστικά που ανέφεραν συμφωνία μεν, αλλά τα χαράματα έπειτα από νέους γύρους διαβουλεύσεων.

Το τελικό κείμενο αποτελεί έναν συμβιβασμό μεταξύ των αρχικών προτάσεων Κάμερον και των αντιπροτάσεων Τουσκ που έπειτα από εξαντλητικές διμερείς επαφές κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις στα τέσσερα σημεία. Θέση της Ελλάδας ήταν να διατηρηθεί η Ευρωπαϊκή ενότητα και οι λύσεις να είναι συμβατές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αιτία της καθυστέρησης ήταν οι διχογνωμίες των ηγετών πάνω στο θέμα της Μεγάλης Βρετανίας.

Για την επίτευξη συμφωνίας Ε.Ε. - Βρετανίας πληροφόρησε ο Ντόναλντ Τουσκ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το κείμενο της συμφωνίας θα ακολουθήσει σε λίγο.

Τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Πετύχαμε μία συμφωνία. Μήνες σκληρής δουλειάς και συνεργασίας απέδωσαν. Είμαι χαρούμενος. Δίκαιη για την Αγγλία και για τους 27.

Το tweet του Γιούνκερ

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) η πρόεδρος της Λιθουανίας έγραψε στο Twitter πως επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας στη Σύνοδο Κορυφής με στόχο την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

«Το δράμα τελείωσε», έγραψε στο Twitter η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε με μήνυμα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας. Όπως έγραψε «έχουμε συμφωνία, και είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός ο οποίος πιστεύω θα βοηθήσει να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε.».

Το «τιτίβισμα» του Ντέιβιντ Κάμερον

Δίνοντας δραματικές διαστάσεις στις εξελίξεις στη βελγική πρωτεύουσα, ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός έγραφε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν.

«Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αν και όταν υπάρξει συμφωνία», σημείωνε.

Ο Independent μετέδιδε πως οι ώρες ήταν δραματικές και εξόχως κρίσιμες, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες χλεύαζαν τις «διακοσμητικές» μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το προσχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία και οι οποίες προγραμματίζεται να τεθούν σε δημοψήφισμα από τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η στάση της Ελλάδας, η οποία απείλησε με βέτο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ρητή δέσμευση όλων των ηγετών της ΕΕ ότι τα σύνορα της χώρας δεν θα κλείσουν, τουλάχιστον μέχρι τις 6 Μαρτίου.

Μάλιστα, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποχώρησαν νωρίτερα -και επέστρεψαν για το κρίσιμο δείπνο- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προφανώς για να... κοιμηθούν λίγο, πριν από τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, πηγές κοντά στη βρετανική πλευρά ανέφεραν ότι έγινε ένας μαραθώνιος συναντήσεων του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον, που έχει συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και την Πολωνή πρωθυπουργό.

Μεταναστευτικό

Παράλληλα στο θέμα του μεταναστευτικού περίπου στις 22:30 ώρα Ελλάδος έγινε μια συνάντηση υπό την εποπτεία της Ολλανδικής προεδρίας όπου συμμετείχε η Γερμανία, η Αυστρία, η Σλοβενία η Κροατία και η Ελλάδα όπου συζητήθηκε το μεταναστευτικό και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η τρέχουσα συνεργασία των κρατών στην διαχείριση των ροών κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου αποφεύγοντας έτσι την κάθε πιθανότητα συμφόρησης συνόρων, μέχρι την επανεξέταση του ζητήματος στην επόμενη Σύνοδο στις 7 Μαρτίου όπου θα συμμετέχει και ο Αχμέντ Νταβούντογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα