Αυστρία: Βιομήχανος ξεκινά εκστρατεία κατά του εθνικιστικού κόμματος


Με στόχο να διασώσει το κύρος της Αυστρίας και να αποτρέψει τις τεράστιες ζημίες που θα προκαλούνταν στην οικονομία της, ο γνωστός Αυστριακός βιομήχανος Χανς-Πέτερ Χάζελσταϊνερ, ξεκινά εκστρατεία κατά της εκλογής του υποψήφιου του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 2 Οκτωβρίου.

Ενα πρώτο βήμα της εκστρατείας του Χανς-Πέτερ Χάζελσταϊνερ αποτελεί η πληρωμένη καταχώριση στα σημερινά φύλλα μιας σειράς αυστριακών εφημερίδων, στην οποία υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά:

"Ερχεται ο Χόφερ. Ερχεται το Auxit (έξοδος της Αυστρίας από την Ευρωπαική Ενωση). Ερχεται η ανεργία. Οχι στο Auxit", με την υποσημείωση πως κάθε δεύτερη θέση εργασίας στην Αυστρία εξαρτάται από τις εξαγωγές, των οποίων το 70% πηγαίνει στην ΕΕ.

Η εκστρατεία διοργανώνεται από τον ίδιο ως ιδιώτη, αναφέρεται από το περιβάλλον του γνωστού βιομηχάνου, ο οποίος διετέλεσε στη δεκαετία του 1990 βουλευτής του κόμματος "Φιλελεύθερο Φόρουμ" και ενισχύει τώρα οικονομικά τον προεκλογικό αγώνα του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, του υποψήφιου των Πράσινων και νικητή του ακυρωμένου δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Αναφέρεται επίσης πως ο Χανς-Πέτερ Χάζελσταϊνερ πρόκειται σύντομα να παρουσιάσει μία σειρά προσωπικότητες που υποστηρίζουν την εκστρατεία του κατά της εκλογής του Νόρμπερτ Χόφερ, η οποία, όπως τονίζει ο ίδιος σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), θα προξενούσε "βαρύτατες ζημίες" στην Αυστρία.

Την επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου, αποφάσισε την 1η Ιουλίου, το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που ακύρωσε τα αποτελέσματά του, αποδεχόμενο την προσφυγή που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης -- το οποίο εδώ και έναν χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστό πάνω από 30% - είχε προσβάλει το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών με προσφυγή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο υπαρχηγός των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος τους στις εκλογές, είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7% έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών και υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος επρόκειτο να ορκιστεί στις 8 Ιουλίου νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, διαδεχόμενος τον έως τότε πρόεδρο της χώρας Χάιντς Φίσερ, του οποίου η δεύτερη εξαετής θητεία στο ύπατο αξίωμα ολοκληρώθηκε την ημερομηνία αυτή.

Μία επανάληψη εκλογών δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν στην ιστορία της Αυστρίας και αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, αλλά και στο εξωτερικό, παγκόσμια καινοτομία επειδή, κατά την άποψή τους, πουθενά στον κόσμο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν ολοκληρωτική ακύρωση εκλογών και πλήρης επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Επικαλούμενο παρατυπίες, το Κόμμα των Ελευθέρων ζητούσε με την προσφυγή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και επανάληψη του δευτέρου γύρου των εκλογών, στον οποίο ο υποψήφιος του Νόρμπερτ Χόφερ ηττήθηκε με διαφορά μόλις 30.863 ψήφων, η οποία προέκυψε από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, μόλις 30.863 ψήφοι, είχε προβληθεί τότε στον διεθνή Τύπο με σχόλια, όπως "οι 30.863 ψήφοι που έσωσαν την τιμή της Αυστρίας" από τον κίνδυνο να αναδειχθεί σε αυτή τη χώρα ο πρώτος στην Ευρώπη πρόεδρος προερχόμενος από τον ακροδεξιό χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα