Ακτοπλοΐα: Αναμένεται μειωμένη επιβατική κίνηση το 2016

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο της ακτοπλοΐας για το 2016 αφού σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία αναμένεται μείωση της επιβατικής κίνησης σε συνέχεια της περσινής μείωσης που άγγιξε το 7%, λόγω των εκλογών και των capital controls. To παρήγορο ωστόσο, είναι ότι δεν παρατηρείται μείωση των αλλοδαπών τουριστών. Σε προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ροδος

και η Σαντορίνη σημειώνεται ολοένα και μεγαλύτερη στροφή στις αερομεταφορές.

Αυτά επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα.

Όπως τόνισε, οι ζημιές των εταιρειών μέσα σε μια πενταετία είτε ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ είτε πτώχευσαν, είτε δε δραστηριοποιούνται πλέον στην ακτοπλοΐα.

Μείωση της κίνησης παρατηρείται και στην Αδριατική κατά 12% και το 2015 ενώ σημειώθηκε ελαφρά αυξηση στην μεταφορά φορτηγών-οχημάτων. Από το 2009 ως το 2014 στην Αδριατική η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 30% και 22% η εμπορική. Τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα επηρεάζουν και την εικόνα των εταιριών.

Όσον αφορά το θέμα των προσφύγων – μεταναστών διευκρίνισε ότι ενώ μέχρι τώρα συμβάλλουν στην αύξηση της επιβατικής κίνησης, αυτή η εικόνα είναι πρόσκαιρη, αφού θα υπάρξει πρόβλημα την τουριστική περίοδο για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, δήλωσε πως ένα σοβαρό θέμα έχει προκύψει με τις άγονες γραμμές αφού τα μισθώματα είναι χαμηλά με αποτέλεσμα όταν τα πλοία μεγάλης ηλικίας αποσυρθούν να μην μπορέσουν να αντικατασταθούν. Ήδη η ενδοκυκλαδική γραμμή παραμένει ακάλυπτη αφού η προκήρυξη δυο διαγωνισμών ως τώρα παραμένει άκαρπη.

Τέλος, επισήμανε πως τα δρομολόγια αναμένεται να είναι περισσότερα φέτος σε σχέση με το 2015, προς 41.000 έναντι 40.000. Ο λόγος της αύξησης αυτής είναι ότι δρομολογούνται τέσσερα νέα πλοία, ενώ αυξάνεται και ο χρόνος δρομολόγησης των ταχύπλοων.

Keywords
Τυχαία Θέματα