Ανοδικά η Ευρώπη στο παρά 5' των εμπορικών μέτρων ΗΠΑ - Κίνας

Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να περιμένουν με αγωνία τη λήξη της προθεσμίας για την επιβολή δασμών μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε νωρίτερα άνοδο 0,45% στις 381,7 μονάδες με όλους τους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε θετικό πρόσημο.
Στο Λονδίνο, ο FTSE100 στο +0,32%, στη Φρανκφούρτη o DAX στο +1,13%, στο Παρίσι ο CAC40 ενισχύεται 0,74%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατά 1,20%, στη Μαδρίτη

ο ΙΒΕΧ35 με άνοδο 0,79%

Το ενδιαφέρον των αγορών εστιάζει στις αυριανές κινήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εξαγωγές 34 δισ. δολ. που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση Τραμπ μπαίνουν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με το Πεκίνο να προειδοποιεί για άμεσα αντίποινα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στις απειλές των ΗΠΑ. Τα κινεζικά αντίποινα θα μπουν σε ισχύ αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεκίνο, το οποίο ωστόσο διαμήνυσε ότι δεν επιθυμεί να είναι το πρώτο που θα τραβήξει τη σκανδάλη ενός εμπορικού πολέμου.

Στα μέσα του προηγούμενου μήνα ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επιπλέον δασμούς 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας $50 δισ. Αυτό θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, με τα $34 δισ. να μπαίνουν σε ισχύ αύριο.

Στην Ευρώπη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι θα "καταβληθεί κάθε προσπάθεια" για να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ. Οι δηλώσεις της ήρθαν ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία πραγματοποίησε την Τετάρτη συναντήσεις με τους επικεφαλής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η υιοθέτηση νέων δασμών στον κλάδο.

Στο μεταξύ, σε ανάλυσή της η Goldman εκτιμά ότι οι ανησυχίες για εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο είναι πλέον "oversold" και ότι ακόμα και τα εμπορεύματα που είναι πιο εκτεθειμένα σε έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο, αξίζει να τα αγοράσουν οι επενδυτές, καθώς σύμφωνα με τη Goldman, η τιμή τους θα αυξηθεί. Η είδηση για αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν και οι συνεπακόλουθες διακοπές στην προμήθεια πετρελαίου ενισχύουν τη δυναμική του μαύρου χρυσού, σημειώνει η τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα